Bogatstvo hrvatskog stvaralaštva nadahnutog folklorom

Četvrtak, 14. travnja u 20 sati
Studio Zvonimir Bajsić, HRT

Glazba našeg vremena – uz folklorne natuknice

Simfonijski orkestar HRT-a
Darijan Ivezić, dirigent
Krešimir Petar Pustički, viola
Srđan Bulat, gitara
Dario Golčić, oboa
Domagoj Pavlović, klarinet
Žarko Perišić, fagot

Jakov Gotovac: Pjesma i ples s Balkana, za gudače
Miroslav Miletić: Concerto grosso, za violu i gudače
Adalbert Marković: Concert Piece, za gitaru, udaraljke i gudače
Boris Papandopulo: Trostruki koncert za obou, klarinet, fagot i gudače
Marko Tajčević: Sedam balkanskih igara, za orkestar

Simfonijski orkestar HRT-a u Studiju Zvonimir Bajsić na HRT-u, održao je koncert posvećen orkestralnom stvaralaštvu hrvatskih skladatelja nadahnutom folklorom. I ovaj je koncert u ciklusu Bajsić u 8 ponudio više od tradicionalnog koncepta koncertnog programa; zahvaljujući razgovorima, snimljenima i uživo, s dirigentom, solistima, pa i jednim skladateljem koji su se sinoć udružili sa Simfoničarima, a koje je vodila urednica i voditeljica Iva Lovrec Štefanović, publika u studiju i slušatelji Trećeg programa Hrvatskoga radija koji su pratili izravni radijski prijenos, dobila je uvid u zanimljive situacije i informacije. Riječ je o violistu Krešimiru Petru Pustičkom, gitaristu Srđanu Bulatu, fagotistu Žarku Perišiću, klarinetistu Domagoju Pavloviću, dirigentu Darijanu Iveziću i skladatelju Miroslavu Miletiću.

Program je otvorila Pjesma i ples s Balkana za gudače, jednog od najistaknutijih predstavnika nacionalnog stila u hrvatskoj glazbi 20. stoljeća – Jakova Gotovca. Stilizirajući folklorni idiom, skladatelj je stvorio efektno i živopisno djelo koje se, od kada je partituru 1940. objavio Schott iz Mainza, nerijetko moglo čuti i na inozemnim koncertnim pozornicama. Miroslav Miletić jedini je živući skladatelj s programa; prošle godine proslavio je 90. rođendan, a ovom prigodom došao je poslušati najnoviju izvedbu svojega Concerta grossa za violu i gudače. Djelo je nastalo za violista Francesca Squarciu koji ga je praizveo 2006. u Osoru uz ansambl I cameristi italiani. Prilično virtuozno pisanu dionicu djela koje kroz četiri stavka koristi različite hrvatske narodne glazbene izvore, svirao je Krešimir Petar Pustički, koji uz ostalo djeluje i kao prvi violist Simfonijskog orkestra HRT-a.

Središnje mjesto u programu zauzeo je Concert pièce za gitaru i gudački orkestar s udaraljkama Adalberta Markovića. Solist je bio Srđan Bulat, splitski gitarist sve razgranatije međunarodne karijere. Na svojim koncertima diljem svijeta nerijetko izvodi djela hrvatskih autora, a kako je istaknuo, upravo Markovićev Concert pièce, od kada ga je čuo prije dvanaest godina, zauzima posebno mjestu u njegovu repertoaru. Djelo raskošnog zvuka gudača kojemu poseban efekt daju timpani, ostvaruje tečni dijalog ansambla i razigrane solističke dionice.

Trostruki koncert za obou, klarinet, fagot i gudače Borisa Papandopula združio je tri člana Simfonijskog orkestra HRT-a koji inače sviraju na solističkim pozicijama, oboista Daria Golčića, klarinetista Domagoja Pavlovića i fagotista Žarka Perišića, ujedno novu postavu Zagrebačkog puhačkog trija, koja i izvedbom ovoga djela nastavlja tradiciju nekadašnjeg ansambla istoga imena. Upravo su Papandopulov Koncert praizveli 1989. Branko Mihanović, Zvonimir Stanislav i Anđelko Ramušćak, a najnovija izvedba pokazala, uz vještinu glazbenika, svu raznovrsnost i invenciju Borisa Papandopula čija je udovica Zdenka također sjedila u publici.

Maestro Darijan Ivezić, koji iza sebe ima asistencije i ravnanja opernim izvedbama, ovom je prigodom debitirao kao dirigent uz Simfonijski orkestar HRT-a. Za zaključak, poveo je glazbenike i publiku kroz Sedam balkanskih igara, turbulentno i energično ostvarenje Marka Tajčevića, koje je život počelo kao skladba za klavir, da bi zahvaljujući popularnosti partituru u orkestralnu preradio Bogo Leskovac.

Ovu sezonu ciklusa Bajsić u 8 zaključit će koncert Odzivi starina, 9. lipnja, na kojemu Zbor i Simfonijski orkestar, uz soliste pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija izvode djela Amanda Ivančića, Marka Ruždjaka i Mihovila Stratika.

Snimku izravnog prijenosa koncerta poslušajte ovdje do četvrtka, 21. travnja.