Energičan i virtuozan nastup Ivane Bilić uz Simfonijski orkestar HRT-a

Četvrtak, 21. travnja u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
Aleksandar Marković, dirigent
Ivana Bilić, udaraljke

Ante Knešaurek
Mjesec, za simfonijski orkestar
Joseph SchwantnerKoncert za udaraljke i orkestar
Jean Sibelius2. simfonija u D-duru, op. 43

Na 21. travnja održanom koncertu iz Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, kao solistica nastupila je udaraljkašica Ivana Bilić, a program je predvodio maestro Aleksandar Marković. Na programu su bila djela Ante Knešaureka, Josepha Schwantnera i Jeana Sibeliusa.

Maestro Aleksandar Marković, trenutačno šef-dirigent Filharmonije iz Brna, a od rujna ove godine ravnatelj Opere North u Leedsu, sa Simfonijskim orkestrom HRT-a suradnju je započeo 2009. kada je također gostovao u Majstorskom ciklusu, vraćajući se za pult orkestra u pravilu svake sezone, na obostrano zadovoljstvo. To se čulo i u ovom posljednjem koncertu koji je započeo skladbom Mjesec našeg skladatelja i orguljaša Ante Knešaureka. Upravo je Aleksandar Marković ravnao praizvedbom djela 2014. godine na 51. Glazbenoj tribini u Opatiji, kada ju je također izveo Simfonijski orkestar HRT-a. Skladba nadahnuta ne samo mjesecom, već i izričajem skladateljeva učitelja Marka Ruždjaka kao štovatelja Claudea Debussya, pokazala je i zašto je zaslužila Nagradu Boris Papandopulo 2015., Hrvatskog društva skladatelja za autorsko stvaralaštvo na području ozbiljne glazbe. Simfonijski orkestar HRT-a i maestro Marković djelo će i studijski snimiti.

Središnja točka programa bio je Koncert za udaraljke i orkestar suvremenog američkog skladatelja Jospeha Schwantnera u kojem je kao solistica nastupila Ivana Bilić. Svestrana udaraljkašica i solistica na marimbi u atraktivnom trostavačnom djelu pokazala je svu vještinu baratanja golemim korpusom udaraljki, pruživši i svojevrsni koreografski moment tijekom izmjena pozicija iza i ispred orkestra. Energizirana izvedba, raskoš udaraljkaških instrumenata, zvukova i gesti te skladna suradnja solistice s orkestrom i dirigentom nagrađeni su dugotrajnim pljeskom.

Završnica programa pripala je grandioznoj Drugoj simfoniji u D-duru, op. 43 Jeana Sibeliusa, koju je sam skladatelj nazvao 'ispovijest duše', no koju su njegovi suvremenici i sunarodnjaci, zbog optimističnog i blistavog karaktera, prozvali 'simfonijskom nezavisnosti'. Trijumfalni zaključak devetog ovosezonskog koncerta u Majstorskom ciklusu također je izmamio buran pljesak. S istim programom, maestro Aleksandar Marković, Ivana Bilić i Simfoničari gostuju u Villachu u Austriji, 26. travnja.

Snimku izravnog radijskog prijenosa koncerta poslušajte ovdje.