Vatrena večer latin jazza uz Mirona Hausera i Jazz orkestar HRT-a

Srijeda, 4. svibnja u 20 sati
Dvorana Gorgona, MSU

Tu fragancia: autorska večer Mirona Hausera

Jazz orkestar HRT-a
Miron Hauser, dirigent, trombonist, skladatelj

Tradicionalna autorska večer jednoga od članova Jazz orkestra HRT-a, ove je sezone pripala Mironu Hauseru, koji je kao skladatelj, aranžer, dirigent i solist na trombonu priredio pravi vatromet latin jazz glazbe! Sinoć, 4. svibnja u do posljednjeg mjesta ispunjenoj Dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti, Miron Hauser kroz jedanaest je skladbi pokazao svoju ljubav za afro-kubansku glazbu, latino ritmove i općenito latin jazz u kontekstu kojega je oblikovao vlastiti izričaj.

Glazbenik koji je diplomirao jazz trombon na Sveučilištu za glazbu i dramske umjetnosti u Grazu te magistrirao na Konzervatoriju Giuseppe Tartini u Trstu, iskustva je stjecao kako na  seminarima i glazbenim radionicama uglednih glazbenih pedagoga, tako i kao član HGM Jazz orkestra te Jazz orkestra HRT-a u kojima je imao prigode surađivati s vrhunskim solistima, autorima, aranžerima i dirigentima, među kojima su Luis Bonilla, Lasse Lindgren, Jim McNeely, Randy Brecker, Terell Stafford, Alan Broadbent, Christian McBride, Ernie Watts i drugi. Među svojim iskustvima i glazbenim afinitetima, susret s kubanskom glazbom i latin jazzom istaknuo kao  presudan za formiranje vlastitog izričaja: „…kubanski je groove samo jačao i oplemenio moj izričaj kao glazbenika, skladatelja i izvođača.“

S koliko je senzibiliteta usvojio glazbene idiome Latinske Amerike i latin jazza, te ih pretočio u raskošne big bandovske aranžmane s nezaobilaznim setom udaraljki, pokazalo je jedanaest odabranih skladbi, nepogrešivo sugestivnih naslova: La ultima, Mambo No 69, Tu fragancia, Concha, Las reinas, Los reyes, Nena, Hija de Yemaya, Sabrosonido, Nos dos te Mozambique pa' coqueta. Rumba, salsa, mambo, timba, mozambique, ali i tango, milonga, marichi i brojni drugi, nizali su se i spajali žanrovi u big bandovskom kontekstu. Aranžmani Mirona Hausera u kojima je ravnopravno, sa svim članovima Jazz orkestra HRT-a, podijelio i solističke doprinose, maksimalno su iskoristili sve kolorističke mogućnosti orkestra, uz obogaćenje klarinetima i flautama. Dakako, osobit naglasak bio je na udaraljkama čiju su eksplozivnu postavu, uz bubnjara Janka Novoselića, činili gosti benda: Hrvoje Rupčić, Mladen Ilić te Lazaro Amed Hierrezuelo Zumeta koji se iskazao i kao violinist te vokal! Poseban gost, u dvije skladbe (Sabrosonido i Nos dos) bio je brat Mirona Hausera, violončelist i član proslavljenog dua 2Cellos, Stjepan Hauser.

Uzavrelu atmosferu u Dvorani Gorgona naposljetku je dodatno obogatila, kao odgovor na burne ovacije iz publike, skladba Sangre y miel vatrenim spojem balkanskog i latin jazz zvuka.