Ivan Repušić, Roman Simović i Simfonijski orkestar HRT-a: majstorske izvedbe ruskih majstora

Četvrtak, 12. svibnja u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
Ivan Repušić, dirigent 
Roman Simović, violina

Dmitrij Šostakovič
1. baletna suita
Sergej Prokofjev2. koncert za violinu i orkestar u g-molu, op. 63
Dmitrij Šostakovič1. simfonija u f-molu, op. 10

Na svojemu pretposljednjem ovosezonskom koncertu u Majstorskom ciklusu, Simfonijski orkestar HRT-a ugostio je dva glazbenika svjetskog glasa: maestra Ivana Repušića i violinista Romana Simovića. Na programu su bila djela ruskih majstora 20. stoljeća, Dmitrija Šostakoviča i Sergeja Prokofjeva.

Školovan na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi Igora Gjadrova i Vjekoslava Šuteja, maestro Ivan Repušić danas gradi karijeru na svjetskim opernim i koncertnim pozornicama, prije svega njemačkim. Nakon važnih funkcija koje je obnašao u Hrvatskoj (ravnatelj Opere HNK u Splitu, ravnatelj glazbenog programa Splitskog ljeta i Dubrovačkih ljetnih igara…), od 2010. do 2013. bio je angažiran kao prvi kapellmeister Državne opere u Hannoveru. U međuvremenu je nanizao niz značajnih opernih i koncertnih izvedbi diljem Europe, a trenutačno je prvi dirigent Njemačke državne opere u Berlinu. Od sljedeće sezone preuzima mjesto generalnog muzičkog direktora Državne opere u Hannoveru. Za ovu se prigodu, osim sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, maestro Repušić udružio s još jednim glazbenikom svjetske reputacije: crnogorskim virtuozom violine Romanom Simovićem čije nastupe širom svijeta hvale i kritika i publika. Kao solist nastupa s vodećim orkestrima svijeta, među ostalim i uz Londonski simfonijski orkestar u kojem djeluje kao koncertni majstor, te surađuje s dirigentima kao što su Valerij Gergijev, Antonio Pappano, Daniel Harding, Gianandrea Noseda…

Nakon vedre i plesne Prve baletne suite Dmitrija Šostakoviča, Roman Simović nastupio je kao solist u osebujnom i zahtjevnom Drugom koncertu za violinu i orkestar u g-molu, op. 63 Sergeja Prokofjeva, iskazavši svu svoju vještinu, muzikalnost, senzibilnu suradnji s orkestrom te imaginaciju. Odazvavši se na bis, na Stradivarijevoj violini iz 1709. izveo je i 3. sonatu za solo violinu Eugènea Ysaÿea.

U drugome dijelu koncerta, maestro Ivan Repušić poveo je članove Simfonijskog orkestra HRT-a u izvedbu živopisne Prve simfonije u f-molu, op. 10, nastale kao diplomski rad devetnaestogodišnjeg Dmitrija Šostakoviča. Snažan osobni stil i vrhunska orkestracija učinili su Simfoniju do danas dijelom svjetskog orkestralnog repertoara.

Snimku izravnog prijenosa poslušajte ovdje.