Ansambli HRT-a uveličali proslavu velike obljetnice

Nedjelja, 15. svibnja u 15 sati
Predvorje Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog
Dodjela godišnjih nagrada HRT-a
Tamburaški orkestar
Siniša Leopold, dirigent

Nedjelja, 15. svibnja u 17 sati
Velika dvorana Vatroslava Lisinskog
Svečana akademija
Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a
Tomislav Fačini, dirigent

Nedjelja, 15. svibnja u 21 sati
Trg bana Josipa Jelačića
Koncert "Svi za Vukovar"
Jazz orkestar HRT-a
Andreas Marinello, dirigent

Nizom prigodnih događaja Hrvatska radiotelevizija prošloga je vikenda obilježila svoj veliki rođendan – 90. obljetnicu postojanja Hrvatskoga radija i 60. obljetnicu postojanja Hrvatske televizije. Središnja je svečana akademija i koncert pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović održana u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu. 

Prije početka svečanosti, u predvorju Dvorane Lisinski dodijeljene su godišnje nagrade zaslužnim djelatnicima, a za glazbeni dio programa pobrinuo se Tamburaški orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda.

Svečana akademija počela je u 17 sati uz izravan prijenos na HTV1 i HR1, a okupila je velik broj osoba iz javnoga i društvenoga života, politike, medija te dakako djelatnika HRT-a koji su pratili proslavu i sudjelovali u njoj.  Program su vodili Barbara Kolar te HRT-ov doajen Oliver Mlakar.U glazbenome su dijelu programa nastupili Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija, a fascinantnu priču o bogatoj povijesti Hrvatske radiotelevizije ispričali su glazbom u rasponu od ozbiljne preko filmske do zabavne glazbe. 

Uz izvođenje poznatih djela domaćih skladatelja - Idile Blagoja Berse, stavka iz skladbe Fortunae rota, koju je za Zbor HRT-a napisao prošlogodišnji rezidencijalni skladatelj HRT-a Frano Parać, te stavka iz Koncerta za violinu i orkestar Borisa Papandopula u kojem je kao solistica nastupila violinistica i koncert-majstorica Simfonijskog orkestra HRT-a Mirjam Pustički Kunjko, slušatelji i gledatelji mogli su uživati u glazbi iz legendarnih serija, filmova i televizijskih emisija iz produkcije Hrvatske radiotelevizije kao što su Naše malo misto, Smogovci, Kuda idu divlje svinje, U registraturi... U trećem dijelu koncerta Zbor HRT-a, Tereza Kesovija, Ana Opačak, Emilija Kokić, Elena Stella, Maja Blagdan, Goran Karan i Alen Đuras izveli su najuspješnije pjesme hrvatskih izvođača na izborima za pjesmu Eurovizije. Koncert  je završio dirljivom izvedbom jedne od najljepših pjesama iz Domovinskoga rata Moja domovina, čiju je izvedbu publika nagradila dugotrajnim pljeskom.

Završnica slavlja održana je na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića: veliki donatorski koncert namijenjen prikupljanju sredstava za konzerviranje i obnovu vukovarskoga Vodotornja pod nazivom Svi za Vukovar. Na koncertu su nastupili Jazz orkestar HRT-a, Vatra, Toni Cetinski, Ivan Zak, Colonia, Tomislav Bralić i klapa Intrade, Najbolji hrvatski tamburaši, kvartet Gubec, Gabi Novak, Radojka Šverko, Tereza Kesovija, Jacques, Massimo, Vanna, klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice, Ivan Mikulić, ovogodišnja pobjednica HRT-ove emisije The Voice – Najljepši glas Hrvatske Ruža Janjiš, zbor Concordia Discors i Jole.

Istodobno je organiziran i pozivni centar u prostorima kavane Johann Franck. Svojim su dolaskom i javljanjem na telefonske pozive građana akciju poduprli predstavnici vlasti, gospodarstva, društvene, kulturne i sportske javnosti i drugi.