Ciklus Bajsić u 8 zaključen glazbom hrvatskih skladatelja od 18. stoljeća do danas

Četvrtak, 9. lipnja u 20 sati
Studio Zvonimir Bajsić, HRT

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a

Tomislav Fačini, dirigent
Dmitrij Sinkovski, Silvio Richter, violine
Ivana Garaj Korpar, sopran
Filip Merčep, marimba
Monika Cerovčec, sopran
Miroslav Živković, bariton

Amando Ivančić: Simfonija u C-duru
Marko Ruždjak: Ricercar, za gudače
Josip Mihovil Stratico: 2. koncert za dvije violine i gudače u D-duru
Mladen Tarbuk: Medida del tiempo por relojes differentes, ciklus soneta Luisa de Góngore za visoki sopran, marimbu i gudače 
Antun SorkočevićDixit Dominus, za soliste, zbor i orkestar

Ciklus Bajsić u 8 na svojemu je posljednjem koncertu ove sezone, naslovljenom Odzivi starina, donio glazbu hrvatskih skladatelja u rasponu od 18. stoljeća do danas: Amanda Ivančića, Marka Ruždjaka, Josipa Mihovila Stratika, Mladena Tarbuka i Antuna Sorkočevića. U izvedbi su, uz Simfonijski orkestar HRT-a, obogaćen za ovu prigodu instrumentima kao što su prirodne trube, pozitiv, čembalo i teorba, sudjelovali i Zbor HRT-a te solisti – violinisti Dmitrij Sinkovski i Silvio Richter, sopranistica Ivana Garaj Korpar, marimbist Filip Merčep, te sopranistica Monika Cerovčec i bariton Miroslav Živković. Glazbeni program predvodio je maestro Tomislav Fačini, a onaj govorni, za publiku i slušatelje Trećeg programa HRT-a, urednica i voditeljica Iva Lovrec Štefanović, zahvaljujući čemu smo doznali niz zanimljivih informacija o djelima i skladateljima.

Koncert je otvorila Simfonija u C-duru slabo poznatoga pavlinskog redovnika rođenog 1727. u Austriji, Amanda Ivančića, o kojemu je poljski muzikolog Maciej Jochymczyk, u Krakovu ove godine, objavio monografiju. Iako brojni europski arhivi čuvaju njegovu ostavštinu, upravo ova Simfonija čuva se u Hrvatskom glazbenom zavodu. Sljedeću skladbu, Ricercar Marka Ruždjaka, najavio je ulomak iz intervjua s 2012. godine preminulim skladateljem, iz 2002. godine. Ove godine navršava se sedamdeseta obljetnica rođenja Marka Ruždjaka, a njegov Ricercar, čiji naslov ukazuje na posezanje za prošlošću, nastao je 1991. godine, te je praizveden 1993. Suvremeni rukopis Marka Ruždjaka zamijenila je virtuozno pisana partitura Drugog koncerta za dvije violine i gudače u D-duru Josipa Mihovila Stratica, čija je partitura objavljena zahvaljujući međunarodnom projektu Hera MusMig u koji je Hrvatska bila uključena pod vodstvom muzikologinje dr. Vjere Katalinić, i same prisutne u publici u Studiju Basić. O Josipu Mihovilu ili Giuseppeu Micheleu Straticu doznali smo više u snimljenom ulomku razgovora s muzikologinjom Lucijom Konfic koja se njegovim opusom bavi u svojoj doktorskoj disertaciji. Uloge solista na violinama pripale su ruskom virtuozu i specijalistu za ranu glazbu Dmitriju Sinkovskom te našem violinistu međunarodne karijere, također specijaliziranom za ranu glazbu, Silviju Richteru. I Mladen Tarbuk posegnuo je u davna vremena kada je pisao svoju skladbu Medida del tiempo por relojes differentes (Mjerenje vremena različitim satovima). Riječ je o ciklusu u kojem je uglazbio stihove španjolskog baroknog pjesnika Luisa de Góngore, za sopran, marimbu i dvanaest gudača. U snimci razgovora sa skladateljem, saznali smo da je skladba nastala za skladateljsko natjecanje u Beču 1991. gdje je dobila priznanje i gdje je i praizvedena. Na ovom je koncertu stihove tumačila sopranistica Ivana Garaj Korpar, a na marimbi joj se pridružio Filip Merčep.

Na koncepciju  koncerta Odzivi starina, u kojoj se sastaju djela hrvatskih skladatelja 18. i 19. stoljeća te novija ostvarenja nadahnuta povijesnim elementima, osvrnuo se pred mikrofonom u Studiju Bajsić i maestro Tomislav Fačini, i potom poveo soliste, sopranisticu Moniku Cerovčec i baritona Miroslava Živkovića, te Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a, u izvedbu uglazbljenja Psalma 109., Dixit Dominus, Antuna Sorkočevića.

Kao važne doprinose hrvatskom glazbenom stvaralaštvu, sve skladbe s programa, isti izvođači zabilježit će i studijski kao trajne snimke za Arhivu HRT-a.

Snimku izravnog radijskog prijenosa koncerta poslušajte ovdje.