Pridružite nam se u novim doživljajima u sezoni 2016/2017!

Prvom hrvatskom izvedbom kantate Gurre-Lieder (Pjesme iz Gurrea) Arnolda Schönberga, 22. rujna 2016. u Dvorani Lisinski, u ciklusu Kanconijer, započet će nova sezona ansambala Glazbe HRT-a. Solisti, Zbor HRT-a i HNK u Zagrebu, Simfonijski orkestar HRT-a i Orkestar Opere HNK u Zagrebu pod ravnanjem maestra Nikše Bareze izvest će spektakularnu, kasnoromantičku, stominutnu kantatu nadahnutu pjesništvom Danca Jensa Petera Jacobsena, 113 godina nakon trijumfalne praizvedbe pred bečkom publikom. „Ekstravagantno raskošna gozba“, „arhitektonsko djelo u zvuku neviđenih razmjera“, samo su neki od opisa toga monumentalnog ostvarenja čija produkcija udružuje HRT, HNK u Zagrebu i Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog!

Osim zajedničkog ciklusa Kanconijer, u kojem nas tijekom sezone očekuju još tri koncerta, uz maestre Vladimira Kranjčevića, Tončija Bilića i Tomislava Fačinija, s biranim solistima i majstorskim vokalno-instrumentalnim ostvarenjima iz pera Antona Brucknera, Frane Paraća, Aleksandra Skrjabina i Josepha Haydna, Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a i u sezoni 2016./2017. nastavljaju svoje tradicionalne cikluse – Majstorski ciklus i Sfumato

Uz šefa dirigenta Enrica Dinda koji otvara Majstorski ciklus 13. listopada u dvostrukoj ulozi violončelista i dirigenta, u Majstorskom ciklusu gostovat će iskusni dirigenti poput Mladena Tarbuka, Andréa de Riddera, Pierre-Andréa Valadea i Pavla Dešpalja. Među solistima očekuje nas niz naših umjetnika koji uživaju svjetski ugled, poput Radovana Vlatkovića, Martine Filjak, Renate Pokupić i Monike Leskovar. I 2017. Majstorski ciklus uključuje se u Muzički biennale Zagreb promovirajući suvremeno stvaralaštvo, a 1. lipnja ciklus zaključuje veličanstvena 9. simfonija Ludwiga van Beethovena.

Zbor HRT-a u ciklusu Sfumato u Muzeju Mimara, od 11. listopada 2016. i koncerta posvećenog stvaralaštvu Igora Kuljerića u povodu desete obljetnice smrti, do 31. svibnja 2017. i izvedbe osebujnog ostvarenja Zapečaćeni anđeo Rodiona Ščedrina, nanizat će koncertne programe koji donose različite dirigentske pečate, od Tončija Bilića i Vladimira Kranjčevića do Boruta Smrekara i Nilsa Schweckendieka. Osim u dirigentskoj ulozi, Mladen Tarbuk u novoj se sezoni predstavlja i kao rezidentni skladatelj HRT-a, a osim njegovih djela, Sfumato, na svojemu božićnom koncertu, donosi i novo ostvarenje Ivana Josipa Skendera.

I ovu, drugu po redu sezonu, Jazz orkestar HRT-a kao šef dirigent predvodi saksofonist, skladatelj, aranžer i bandleader Andreas Marinello. Kroz sedam koncerata u Muzeju suvremene umjetnosti, osim što će predstaviti najbolje od hrvatskog jazza, poput novih skladbi domaćih autora ili sastava Chui, Jazz orkestar HRT-a ugostit će neke od svjetski proslavljenih jazzera: Javiera Girotta, Stjepka Guta i Michaela Abenea. Eksplozivni zaključak sezone očekuje nas uz naš najslavniji salsa i latin jazz sastav Cubismo!

Tamburaški orkestar HRT-a u ciklusu U ozračju tambure nudi ležerne koncerte nedjeljom navečer uz brojne goste raznolikih žanrovskih opredjeljenja, od jazza (Bow vs. Plectrum), ili šansona koje uglazbljuju stihove Drage Britvnića, preko tradicionalnog novogodišnjeg koncerta Valceri, polke i druge špelancije, do antologijskih hrvatskih evergeena i suradnje s proslavljenim virtuozima tradicionalne meksičke glazbe, sastavom Mariachi Los Caballeros

Pretplata za Majstorski ciklus i ciklus Kanconijer od 16. srpnja do 29. kolovoza prodaje se putem interneta.

Od 29. kolovoza, pretplata za Majstorski ciklus te cikluse Kanconijer i Sfumato u prodaji je na blagajnama Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i Muzeja Mimara. Za
ciklus Jazz orkestra HRT-a ulaznice su u prodaji putem sustava ulaznice.hr, te dva sata uoči koncerta u Muzeju suvremene umjetnosti. Ulaz na koncerte iz ciklusa U ozračju tambure je slobodan uz prethodnu najavu na telefon 060 506 606 koji je aktivan tjedan dana uoči koncerta.