Svečani koncert u povodu Dana državnosti okupio brojnu publiku

Subota, 25. lipnja 2016. u 19.45
Trg kralja Tomislava, Zagreb
HRT1 u 19.45

Svečani koncert u povodu Dana državnosti: Domovini u čast

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a
Stanislav Kočanovski, dirigent

Martina Gojčeta Silić, mezzosopran
Aljoša Jurinić, klavir
Leon Košavić, bariton
Marko Martinović, tambura bisernica

Program:

Jakov Gotovac: Simfonijsko kolo

Bedřich Smetana: Vltava, iz ciklusa Moja domovina

* * *

Petar Iljič Čajkovski: Uvertira 1812., op.4 (finale)                                           

Edward Elgar: Pomp and Circumstances - Land of Hope and Glory, koračnica br. 1         

Frédéric Chopin: 1. koncert za klavir i orkestar u e-molu, op.11 ( 3. stavak)                           
Solist: Aljoša Jurinić, klavir

Aleksandar Borodin: Polovjecki plesovi iz opere Knez Igor                                   

Jules Massenet: Meditacija iz opere Thaïs                                                                        
Solist: Marko Martinović , tambura bisernica (hrvatski predstavnik na Euroviziji mladih glazbenika u Kölnu 2016.)

Jakov Gotovac: Oda zemlji iz opere Mila Gojsalića  
Solistica: Martina Gojčeta Silić, mezzosopran

Ivan pl. Zajc: Romanca Zrinjskog; U boj, u boj; iz opere Nikola Šubić Zrinjski
Solist: Leon Košavić, bariton

Veličanstveno glazbeno slavlje na Dan državnosti, priredili su u subotu, 25. lipnja 2016. Grad Zagreb i Hrvatska radiotelevizija. Pod nazivom Domovini u čast i pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, u čarobnom ambijentu kod zagrebačkoga Umjetničkog paviljona, na Trgu kralja Tomislava, koncert su održali Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem ruskoga dirigenta svjetskoga ugleda Stanislava Kočanovskog.

Zboru i Simfonijskom orkestru HRT-a kao solisti su se pridružili vrsni mladi glazbenici koji su ime svoje domovine proslavili nedavnim sjajnim uspjesima na prestižnim međunarodnim natjecanjima: pijanist Aljoša Jurinić, finalist Chopinova natjecanja u Varšavi i dobitnik pete nagrade na Natjecanju kraljice Elizabete u Bruxellesu te bariton Leon Košavić, dobitnik treće nagrade na devetome Međunarodnom natjecanju Stanisław Moniuszko u Varšavi.

Svojim nastupom koncert su uveličali i mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić te virtuoz na tamburi bisernici, četrnaestogodišnji Marko Martinović koji u kolovozu predstavlja Republiku Hrvatsku na Euroviziji mladih glazbenika u Kölnu.Skladbe koje veličaju prirodne ljepote država i običaje naroda iz kojih potječu autori i djela, a u koje je utkan nacionalni ponos bile su okosnica programa, iz pera skladatelja kao što su Petar Iljič Čajkovski, Edward Elgar, Frédéric Chopin, Aleksandar Borodin, Jules Massenet, Jakov Gotovac i Ivan pl. Zajc.

Od Himne Republike Hrvatske i počasnih plotuna koje su ispaljivali pripadnici Kravat pukovnije i Keglevićeve straže Kostel tijekom Uvertire 1812. P. I. Čajkovskog uz sudjelovanje članova Orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske, preko sjajnih kreacija solista – trećeg stavka Chopinova 1. klavirskog koncerta (Aljoša Jurinić), Meditacije iz Massenetove opere Thaïs (Marko Martinović), Gotovčeve Ode zemlji iz opere Mila Gojsalića (Martina Gojčeta Silić) i Romance Zrinjskog iz Zajčeve opere Nikola Šublić Zrinjski (Leon Košavić) - do zaključnih, dirljivih skladbi Tvoja zemlja Alfija Kabilja i Drage Britvića i Moja domovina Rajka Dujmića, Zrinka Tutića i Nikice Kalogjere, nizali su se veličanstveni glazbeni brojevi pred brojnom i razgaljenom publikom na Trgu kralja Tomislava, te u izravnom televizijskom i radijskom prijenosu.