U prodaji CD-i "Muka" Borisa Papandopula i "Noćni čar" Ivana Zajca

Dva CD-a Zbora HRT-a, Ivan Zajc: Noćni čar i Boris Papandopulo: Muka, od sada se mogu kupiti putem weba i na prodajnim mjestima Aquarius Music Shopa u Varšavskoj 13 i u Branimir centru u Zagrebu.

Album Ivan Zajc: Noćni čar HRT-ovo je izdanje koje donosi Zajčeve zborske  skladbe koje je Zbor HRT-a pod vodstvom maestra Tončija Bilića zabilježio u povodu stote godišnjice skladateljeve smrti u Studiju Bajsić na HRT-u. Ton-majstori bili su Božidar Pandurić i Marijana Begović, glazbeni producent Pero Mihojević, a autor popratnog teksta je maestro Zoran Juranić. CD sadrži skladbe: Noćni čar, Pet muških zborova (Diži se iz sna, Curičica mala, Himna Zvonimira, Živila Hrvatska, Zrinski Frankopan), Ave Maria, Jelačić Rekvijem, te Osam madrigala (Ljepota cvijećem krasi se, Bješe dan, Plavo nebo kada tone, Ko nemilih zvijeri, Još uvijek vidim ja, Ah, zla djela nas djece tvoje, Bože moj, Teško sa grijehom svojim). 

Iako je Ivan Zajc upravo na području zborske glazbe bio najplodniji, zahvaljujući procvatu amaterskog zborskog muziciranja i poticajima rodoljublja  za njegova boravka u Zagrebu u koji je stigao 1970. iz Beča, taj je dio njegova opusa rjeđe prisutan na programima današnjih zborova, pa ovaj CD ujedno podsjeća na Zajčevu suradnju s hrvatskim pjevačkim društvima njegova vremena.


CD izdanje možete i direktno naručiti putem online obrasca (link: http://www.hrt.hr/prodaja/obrazac/).

Jedan od najljepših primjera preplitanja pučke i crkvene tradicije sa skladateljskim nadahnućem – Muku Borisa PapandopulaZbor HRT-a pod ravnanjem maestra Tončija Bilića, nakon niza koncertnih izvedbi, zabilježio je na CD-u u izdanju HRT-a. Punog naslova Muka Gospodina našega Isukrsta (po Ivanu), oratorij za sole i muški zbor a cappella na osnovu splitskog pučkog crkvenog pjevanja, snimana je tijekom ožujka i srpnja 2015. u Župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka u Lučkom u Zagrebu. Producent je Pero Mihojević, a tonska majstorica Marijana Begović.Uz Zbor HRT-a i maestra Tončija Bilića, u izvedbi su, kao solisti, sudjelovali tenori Stjepan Franetović i Ivo Gamulin Gianni, bas Ante Jerkunica, te bariton Matija Meić, sopranistica Monika Cerovčec, tenor Andro Bojanić i bariton Miroslav Živković. Znakovito je i da su prve tri, glavne, solističke uloge tumačili isti protagonisti 2006. u ciklusu Sfumato u povodu stogodišnjice skladateljeva rođenja. Upravo je Zbor HRT-a među zaslužnima za revitalizaciju djela budući da ga je početkom 1990-ih, pod ravnanjem maestra Igora Kuljerića, predstavio nakon više od dva desetljeća neizvođenja. Naime, Muka Borisa Papandopula prije toga izvela se 1970., a i ta izvedba bila je prva nakon praizvedbe 1936. i nekoliko izvedbi koje su uslijedile u naredne dvije godine.

CD izdanje možete direktno naručiti putem online obrasca (link: http://www.hrt.hr/prodaja/obrazac/).