Predstavljena nova sezona ansambala HRT-a

U studiju Bajsić na HRT-u, u srijedu, 7. rujna, održana konferencija za medije na kojoj je RJ Glazba HRT-a predstavila novu sezonu. Četiri ansambla u sklopu pet koncertnih ciklusa održat će ukupno 37 koncerata, a u njihovu je fokusu novo i suvremeno stvaralaštvo te mladi glazbenici. „Ansambli HRT-a su izvođačka tijela, no njihova uloga se ne iscrpljuje u glazbenoj reprodukciji. Oni su nadahnuće kreaciji, inkubator koji potiče novu produkciju, relevantnu, umjetnički snažnu, takvu koja komunicira i nešto znači današnjoj publici te traje u vremenu“ , rekla je Ivana Kocelj, rukovoditeljica RJ Glazba.

Čitav niz novih skladbi doživjet će praizvedbu u predstojećoj sezoni orkestara i Zbora HRT-a te na osobit način oploditi hrvatsku kulturu. Rezidencijalni skladatelj Mladen Tarbuk na narudžbu HRT-a piše tri skladbe za Zbor te jednu za Simfonijski orkestar. Riječ je o Simfoniji u polistilističkom stilu s naglašenom crtom individualnosti i izvornosti, tipičnom za opus ovog autora. „Moj je posao jako težak. Osobni rekord mi je 40 sekundi  glazbe na dan, pa pokušajte zamisliti što znači napisati 40 minuta simfonije.“ – rekao je Mladen Tarbuk.“Simfonija će imati tri stavka, dva će se referirati na prošlost, a treći pripada 21. stoljeću. To je sve što smijem odati“ – dodao je.

Osim Tarbukovih skladbi, Zbor HRT-a praizvest će u svom ciklusu Sfumato još i ciklus božićnih pjesama Ivana Josipa Skendera te u sklopu sezonskog koncerta u Muzeju Mimara kojim ovaj ansambl sudjeluju programu Muzičkog biennala Zagreb još dvije skladbe autora Anttija Auvinena i Frane Đurovića.

Autorskom večeri s 12 skladbi koje piše upravo za tu prigodu u sklopu ciklusa Jazz orkestra HRT-a predstavit će se pijanist, orguljaš, skladatelj i dirigent, Joe Kaplowitz. Otprilike još toliko novih djela očekuje se i na koncertu istog orkestra u prosincu kada će se praizvesti skladbe koje su prošle na natječaju HRT-a i koje će biti dorađene i usavršene na radionicama pod vodstvom Zorana Ščekića i Andreasa Marinella uz sudjelovanje Jazz orkestra, a u zajedničkoj organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske radiotelevizije.

„Naši mladi jazz glazbenici nemaju toliko prilike izraziti se u Hrvatskoj, pogotovo raditi s profesionalnim glazbenicima i u profesionalnom okruženju i tu je naša uloga velika.“  - rekao je  Andreas Marinello, šef dirigent Jazz orkestra govoreći o Jazz ciklusu. Svake prve srijede u mjesecu u Dvorani Gorgona MSU-a  kroz  sedam će koncerata Jazz orkestar davati priliku mladim skladateljima, povezivati jazz s drugim glazbenim žanrovima, ugostiti jednog od najvažnijih suvremenih skladatelja Michaela Abenea, te sezonu završiti 7. lipnja suradnjom s  Cubismom.

I Tamburaški orkestar HRT-a svoju će sezonu  otvoriti novim djelima mladih skladatelja: Filipa Novosela i Tihomira Hojsaka  „Bow vs. Plectrum“  16. listopada u Studiju Bajsić. „U ozračju tambure bavit ćemo se i fuzijama tambure s drukčijim zvucima“ – rekao je šef-dirigent Tamburaškog orkestra Siniša Leopold. „Imamo koncert sa Mariachi Los Caballeros, a tamburama ćemo pridružiti i zvuk klapske pjesme.“ Pored ciklusa u Bajsiću, za  Radio Sljeme orkestar će održati četiri koncerta iz četiri folklorne zone, a krajem godine Tamburaši odlaze na turneju u  šest gradova Sjeverne Amerike.

Najiščekivaniji događaj nove sezone svakako je izvedba  jednog od najvažnijih djela europskog glazbenog nasljeđa, Schönbergove kantate  Gurre –Lieder u povodu 80. rođendana nekadašnjeg dugogodišnjeg šefa dirigenta Simfonijskog orkestra HRT-a Nikše Bareze. 22. rujna na otvorenju  ciklusa Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a i ponovno 24. rujna u ciklusu Lisinski subotom na pozornici KD Vatroslav Lisinski pod Barezinom vodstvom naći će se 280 glazbenika! Od toga 130 pjevača!

„U čitavom mojem djelovanju i radu pojavljivala se ideja o postavljanju Pjesama iz Gurrea, ali uvijek smo smatrali da je to utopija. Da bi Gurre Lieder po prvi puta u povijesti zaživio na hrvatskoj sceni, bilo je potrebno udruživanje čak četiriju institucija – HNK u Zagrebu, HRT-a, KD Vatroslav Lisinski i Muzičke akademije u Zagrebu. Izvedba monumetalne Schönbergove kantate i za veća glazbena središta od Zagreba predstavlja izniman i nesvakidašnji događaj.“ – rekao je maestro Bareza.

U ovoj glazbenoj sezoni još jedan dirigent koji je velik dio svoje umjetničke karijere bio vezan za HRT kao šef-dirigent Zbora i šef-dirigent Simfonijskog orkestra, Vladimir Kranjčević, slavi svojih 8 životnih desetljeća. Maestro će svoj rođendan proslaviti radno, na koncertu 17. studenoga u Dvorani Lisinski. U izvedbi  djela Antona Brucknera, Simfonijskom orkestru i Zboru HRT-a pridružit će se i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, kojemu je maestro Kranjčević bio na čelu punih trinaest godina.

Šef-dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a Enrico Dindo čiji je repertoarni fokus upravo na djelima klasičnog repertoara počinje i završava novu sezonu Majstorskog ciklusa  ključnim djelima europskog simfonizma, Beethovenom 5. i 9 simfonijom. Osim toga, čitav niz velikih umjetnika poput Radovana Vlatkovića, Martine Filjak, Renate Pokupić, Ilye Gringoltsa, Andréa de Riddera dobit će priliku predstaviti se u našim ciklusima te tako učvrstiti  poziciju ovog orkestra kao predvodnika glazbenog i uopće kulturnog života u Zagrebu i Hrvatskoj.

Važno je spomenuti i da se svi koncerti svih ansambala  HRT-a (osim Tamburaškog orkestra) uživo mogu slušati na  HR3, a većina se i televizijski snima te emitira na HRT3.