Fantastičan početak koncertne sezone Jazz orkestra HRT-a uz Javiera Girotta

Srijeda, 5. listopada u 20 sati
Dvorana Gorgona, MSU

Javier Girotto, skladatelj, saksofonist (Argentina, Italija)
Jazz orkestar HRT-a
Andreas Marinello, dirigent

U prepunoj Dvorani Gorgona MSU-a, fantastičnim koncertom Argentina: Escenas en Big Band skladatelja i solista Javiera Girotta i Jazz orkestra HRT–a,  počela je nova koncertna sezona Jazz orkestra HRT-a.

Talijansko-argentinski saksofonist, flautist, klarinetist, skladatelj i aranžer Javier Edgardo Girotto svestran je glazbenik koji djeluje na području jazza, pop, klasične i kazališne glazbe. Surađuje s glazbenicima različitih žanrova pri čemu su posebice važne one s lutnjistom Anouarom Brahemom, saksofonistom, oboistom, hornistom i klarinetistom Paulom McCandlessom te pjevačicom i udaraljkašicom Mercedes Sosa. No, najvjerniji je idiomu jazz glazbe koja je u njegovom stvaralaštvu prisutna i kad eksperimentira s drugim žanrovima.

Od samog početka karijere bio je zainteresiran za spajanje jazza s latino glazbom, posebice argentinskom, što je bio predmet njegovih istraživanja i brojnih koncerata s raznim sastavima i formacijama, od dua do orkestra.  Na jučerašnjem koncertu njegova glazba prepuna emocija i senzualnosti, tuge, nježnosti i ljepote predstavljena je u orkestraciji za big band začinjena solističkim bravurama i improvizacijama kako samoga Javiera Girotta, tako i solista Jazz orkestra HRT-a. Gotovo dva i pol sata publika je uživala u iznimnoj atmosferi koju su pod sigurnim vodstvom šef-dirigenta Jazz orkestr, Andreasa  Marinella, stvorili glazbenici počastivši je i s dvije dodatne skladbe od kojih Girotto jednu nikad prije nije izveo u jazz aranžmanu.