Ovacije za nastup uz maestra Enrica Dinda za početak nove sezone Majstorskog ciklusa

Četvrtak, 13. listopada u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
Enrico Dindo, violončelo i dirigent

Mihail Glinka
: Uvertira operi Ruslan i Ljudmila
Petar Iljič ČajkovskiRokoko varijacije, za violončelo i orkestar, op. 33
Ludwig van Beethoven5. simfonija u c-molu, op. 67

„Ono što ja od orkestra tražim“, rekao je u jučer maestro Enrico Dindo u razgovoru za Hrvatsku uživo, "jest da duboko razumije moj jezik i da taj jezik postane naš zajednički jezik. Njega orkestar treba zadržati, bez obzira koji ih dirigent  predvodi.“ 

Na jučerašnjem koncertu u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski kojim su Simfoničari na čelu sa Dindom zaista spektakularno krenuli u svoju novu sezonu bilo je jasno – zajednički su jezik itekako  pronašli! Tu su tvrdnju dokazale i ovacije punoga gledališta.

Nakon izvedbeno jednoga od najtežih djela ikada napisanih za violončelo, Varijacija na rokoko temu u A-duru  P. I. Čajkovskog, publika je pljeskom pozvala Dinda na scenu čak tri puta!  Za dodatak je, uz Orkestar, odsvirao Čajkovskijev Andante cantabile.

I ovoga puta maestro Dindo bio je i dirigent i solist. Upitan kako to izvodi, rekao je: „ Prvo moram uskladiti sve sekcije orkestra, a zatim se pomalo i ja uključujem. Glazbenici me moraju pratiti i moramo naći naš zajednički tempo. Pri svakoj izvedbi moramo kucati kao jedno srce.“  I na jučerašnjem je koncertu zaista tako i bilo.

Na repertoaru se našao Glinka sa Uvertirom operi Ruslan i Ljudmila, Varijacije na rokoko temu u A-duru i fantastična Beethovenova Peta simfonija u c- molu. Jučerašnju repertoar tako bismo mogli nazvati „Najbolje od  klasične glazbe.“

„Za uvodni koncert obično biram glazbu punu energije i radosti, jer to je prvi korak našeg glazbenog putovanja. Volim odmah u prvom susretu s publikom prenijeti tu pozitivnu energiju.“ – objasnio je izbor skladbi maestro Dindo.

Jedno je sigurno – pod vodstvom maestra Dinda Simfonijski orkestar HRT-a na dobrome je  putu da postane, kako to njegov šef dirigent i želi, najbolji orkestar na svijetu!