Etnojazz u suradnji s duom Bow vs Plectrum otvorio novu sezonu ciklusa "U ozračju tambure"

Nedjelja, 16. listopada 2016. u 20 sati
Studio Zvonimir Bajsić, HRT
Bow vs. Plectrum
Tamburški orkestar HRT-a
Siniša Leopold, dirigent
Gosti: Filip Novosel, brač; Tihomir Hojsak, kontrabas; Žan Tetičkovič, bubnjevi

Ljiljana Vinković, voditeljica

Koncertom pod nazivom Bow vs Plectrum ili Gudalo protiv trzalice u HRT-ovu Studiju Zvonimir Bajsić, Tamburaški orkestar HRT-a pod vodstvom svojega dugogodišnjeg šefa dirigenta Siniše Leopolda započeo je novu koncertnu sezonu. „Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije na svakome koncertu nastoji usmjeriti pozornost ljubitelja glazbe na široke i raznovrsne mogućnosti tambure. Autorski dvojac Tihomir Hojsak i Filip Novosel donosi nam jedinstvenu fuziju etna i džeza, pregršt novih skladbi u izvornim modernim aranžmanima za neuobičajen duo kontrabasa i tambure. Tamburaški orkestar HRT-a kao domaćin pruža veliku ritamsku, harmonijsku, melodijsku i svu ostalu logistiku potrebnu za ovu jedinstvenu glazbenu priču“, izjavio je govoreći o sinoćnjemu koncertu šef dirigent Tamburaškoga orkestra HRT-a Siniša Leopold.

Bow vs Plectrum, duo Filipa Novosela (tambura) i Tihomira Hojsaka (kontrabas), jedinstvena je i svježa kombinacija na cjelokupnoj glazbenoj sceni. U izvornim kompozicijama koje skladaju isprepliću se različiti folklorni motivi i nepravilni ritmovi svojstveni glazbi iz koje potječu, harmonijski jezik suvremenoga džeza i virtuozne improvizacije kojima pokazuju puni potencijal svojih glazbala. Svoj prvi album, a to je upravo Bow vs Plectrum, objavili su u travnju ove godine. Kritičari su ga ocijenili jednim od važnijih izdanja ove godine, ali i jednim od važnijih izdanja za hrvatski džez općenito.

Upravo je skladba s toga CD-a, Mista Dance Filipa Novosela, otvorila koncert u Studiju Bajsić, a u nastavku su se izmjenjivale skladbe koje potpisuju ili Novosel ili Tihomir Hojsak i koje već i svojim naslovima odražavaju koncepciju osebujnog spoja etna i džeza: Balkanika, Penthouse, Podravski inferno, Bow vs Plectrum (također sa spomenutog CD-a), Dalmatian Sunrise i Dinarska suita.

Filip Novosel upisao se u povijest kao prvi diplomirani džez-tamburaš (New School for Jazz and Contemporary Music u New Yorku). Tihomir Hojsak kontrabasist je novoga vala generacije džezista, dobitnik Porina i vlasnik dvaju samostalnih albuma. Dodatno je uzbuđenje na sinoćnji koncert donio poseban gost, Žan Tetičkovič, jedan od najnagrađivanijih mladih skladatelja i bubnjara u svijetu džeza koji trenutačno djeluje na relaciji New York-Slovenija.