Dvije večeri RetrOpatijskog festivala

Petak, 11. studenoga u 20 sati
Subota, 12. studenoga u 20 sati
Kristalna dvorana Hotela Kvarner, Opatija

Drugo izdanje RetrOpatijskijskog festivala održalo se po drugi put, 11. i 12. studenoga u Opatiji, podsjetivši na zlatno doba festivalske glazbe u našim krajevima. Kao i prošle godine, uz glazenike je na pozornici Hotela Kvarner nastupio Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Andreasa Marinella.

Prva večer nazvana Amigo bila je posvećena stvaralaštvu Arsena Dedića kojremu je i sam Jazz orkestar HRT-a u svojoj koncertnoj sezoni 3. veljače odao počast, uz Gabi Novak, matiju dedića i Leu Deklevu. Svirali su tada njegove skladbe u aranžmanima za big band Silvija Glojnariać koji je i predvodio koncert.

Ovaj put, pomno odabrane skladbe bile su isprepletene razgovorima, video prilozima i recitacijama te objedinjene u jedinstvenu priču o Arsenovom životu, priču nazvanu Amigo. Tijekom devedeset minuta izmjenjivali su se glazbenici čije je živote svojim umjetničkim djelovanjem, ali i životnom filozofijom obilježio ovaj bard hrvatske glazbene scene. Glazbeno putovanje počelo je recitacijom pjesme Brod s mojim imenom u izvedbi Vedrana Mlikote. Izvodeći uspješnice poput Vraćam se, Nisam ti dospio reći, Moderato cantabile, Što me čini sretnim, Tvoje nježne godine, Kuća pored mora, s Arsenom su se u pjesmama nastavili družiti njegovi kolege i prijatelji Josipa Lisac, Maja Posavec, Lea Dekleva, Zoran Predin, Marko Tolja, Edvin Liverić i Merima Ključo te dakako Gabi Novak koja je uz pratnju Matije Dedića otpjevala je Nadu, On me voli na svoj način i Pamtim samo sretne dane te zaokružila večer riječima: "Ovo je jedno lijepo sjećanje na našeg Arsena."

Drugu večer, pod nazivom RetrOgledala, vodili su Robert Ferlin i Oliver Mlakar. Josipa Lisac, Neno Belan i Gabi Novak prema redu pojavljivanja otpjevali su s gostima-izvođačima svoje hitove praćeni i taj put Jazz orkestrom HRT-a pod ravnanjem maestra Andreasa Marinella. Uz jedinstvenu Josipu Lisac slušali smo i tri osobe A, B i C Josipe iz igre detekcije popularne Kviskoteke: Ninu Badrić, Ivanu Kindl i Luce. Neni su se, uz nezaobilazne Fiumense u izvedbama pridružili Maja Posavec i vokalni sastav Akvarel, dok su uz Gabi pjevali Maja Vučić i Marko Tolja.