Emotivnim koncertom pred punim Lisinskim omiljeni maestro Vladimir Kranjčević proslavio 80. rođendan

Četvrtak, 17. studenoga u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a
Akademski zbor Ivan Goran Kovačić
Vladimir Kranjčević, dirigent
Martina Zadro, sopran

Martina Gojčeta Silić, mezzosopran
Domagoj Dorotić, tenor
Luciano Batinić, bas

Anton Bruckner: 7. simfonija u E-duru, WAB 107
Anton Bruckner: Te Deum, za soliste, zbor i orkestar, WAB 45

Izvedbom djela svojeg omiljenog skladatelja Antona Brucknera  jučer je, u punom Lisinskom,  koncertom iz ciklusa Kanconijer maestro Vladimir Kranjčević radno proslavio svoj 80. rođendan. 

Maestro Kranjčević, dobro nam znani i omiljeni televizijski maestro, svoje je zrele godine pune stvaralačke snage posvetio Zboru HRT-a na čijem je čelu bio od 1976. do 1982. i potom Simfonijskom orkestru HRT-a čiji je šef-dirigent bio od 1983. do 1988. Uzajamno poštovanje koje se razvilo u tom razdoblju traje do danas. Dirigent je i pedagog koji je u svojoj dugoj i bogatoj karijeri odgojio naraštaje hrvatskih glazbenika, upravljao važnim glazbenim institucijama i umjetnički utemeljio i/ili vodio nekoliko festivala i ansambala, nastupao i surađivao sa svima, promovirao stvaralaštvo hrvatskih autora te je trajno zainteresirao za glazbenu umjetnost mnoge koji su svoje profesionalno djelovanje vezali za neka druga područja. Njegova uloga u kulturnom životu  Hrvatske je neizbrisiva i nemjerljiva, a jedna od ključnih dionica vezana je upravo za ansamble Hrvatske radiotelevizije. 

Sedmu simfoniju kojom je Bruckner dobio prva priznanja u javnosti i njegov veličanstveni Te deum  izveli su maestrovi dugogodišnji suradnici -  Simfonijski orkestar i Zbor  HRT-a, kojima je bio na čelu  bio kao šef-dirigent,  solisti: Martina Zadro, Martina Gojčeta Silić, Domagoj Dorotić i Luciano Batinić, a pridružio im se još jedan ansambl kojemu je maestro Kranjčević bio šef-dirigent i to u njegovu zlatnu razdoblju - Akademski zbor Ivan Goran Kovačić.

Slavljenika je publika, u kojoj su bili mnoge maestrove kolege dirigenti, renomirani hrvatski skladatelji, akademici i uopće mnogi važni ljudi iz kulturnog života zemlje, nagradila stajaćim ovacijama. 

Maestra ćemo ponovno vidjeti "na djelu"  14. veljače 2017. u ciklusu Sfumato Zbora HRT-a čime će se oprostiti od aktivnog muziciranja na veliku žalost svoje vjerne publike i svojih dugodišnjih suradnika.