Maestralni Radovan Vlatković u Majstorskom ciklusu

Četvrtak, 15. prosinca 2016. u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
Mladen Tarbuk, dirigent

Radovan Vlatković, rog

Wolfgang Amadeus MozartSimfonija u G-duru, KV 318
Stjepan ŠulekKoncert za rog i orkestar
Anđelko Klobučar: Glazba za film Carevo novo ruho, 1. suita
Anđelko KlobučarStudija za komorni orkestar
Richard StraussVesele vragolije Tilla Eulensipegela, op. 28

Ozarena Mozartova Simfonija u G-duru, bajkovita Glazba za Carevo novo ruho Anđelka Klobučara, Straussove Vesele vragolije Tilla Eulenspiegela  koje se ugođajem sjajno uklapaju u ovo adventsko doba te Šulekov Koncert za rog i orkestar i Klobučareva Studija za komorni orkestar izvedeni su na posljednjem ovogodišnjem koncertu Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a.

Osim u izvedbama Simfonijskog orkestra HRT-a kojim je ovaj put ravnao maestro Mladen Tarbuk, publika je mogla uživati u vještini jednoga od najuglednijih svjetskih umjetnika i velikog majstora svog instrumenta -Radovana Vlatkovića, solista u Šulekovom Koncertu za rog i orkestar. Vlatković je rog počeo svirati već sa 6 godina, diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Prerada Detičeka, poznatog hornista i pedagoga. Upravo je njemu Stjepan Šulek posvetio svoj Koncert za rog, te ga je Detiček praizveo 16. veljače 1973. u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Istra.

Radovan Vlatković tijekom studija je dobivao mnogobrojne nagrade, no najveća mu je ipak stigla 1983. Bila je to prva nagrada prestižnog natjecanja ARD u Munchenu koja tijekom godina nije dodijeljena niti jednom hornistu!

Ovim koncertom  Simfonijski orkestar HRT-a nastavlja lijepu tradiciju koju njeguje u Majstorskom ciklusu, a to su nastupi s glazbenicima i dirigentima  svjetskoga sjaja, kao i očuvanja hrvatske baštine izvođenjem glazbe domaćih skladatelja poput, ovoga puta, djela Stjepana Šuleka te nedavno preminulog Anđelka Klobučara.