Raduval se Jezuš mali - novo djelo Ivana Josipa Skendera za Sfumato u blagdanskom ozračju

Utorak, 20. prosinca 2016. u 20 sati
Muzej Mimara

Zbor HRT-a
Ivan Josip Skender, dirigent
Gudački kvartet Porin
Iva Ledenko, oboa; Lovre Lučić, klarinet; Vedran Kocelj, truba; Pavao Mašić, orgulje; Marko Mihajlović, udaraljke

Eric Whitacre: Lux aurumque, za mješoviti zbor a cappella

Benjamin Britten: iz ciklusa A Boy Was Born, op. 3, za mješoviti zbor a cappella
A Boy Was Born
Lullay, Jesu (Varijacija 1)
Jesu, as Thou Art Our Saviour (Varijacija 3)
Solo: Monika Cerovčec, sopran

Morten Lauridsen: O magnum mysterium, za mješoviti zbor a cappella

Ivan Josip Skender: Raduval se Jezuš mali, ciklus božićnih pjesama za zbor i instrumentalni ansambl (praizvedba)
O kakva to svetlost
Ljubljeni Jezušek
Se krščanjstvo
O, Isuse, moj ljubljeni
Jager na lovu šraja
O Maria, presvetla zvezdica
Raduval se Jezuš mali / Novo leto, dete malo

Na božićnom koncertu Zbora HRT-a u ciklusu Sfumato publika je mogla uživati u vrijednoj i važnoj praizvedbi. Riječ je o ciklusu nazvanom Raduval se Jezuš mali po jednoj od osam starih hrvatskih crkvenih pjesama Međimurja i Pomurja, te pjesama objavljenih u zbirci Chitara octochorda. Naravno, odjevenih, zahvaljujući skladatelju i dirigentu Ivanu Josipu Skenderu, u novo  vokalno i instrumentalno ruho. Pod ravnanjem samoga skladatelja izveo ih je mješoviti Zbor HRT-a uz pratnju instrumentalnog ansambla koji su činili Gudački kvartet Porin te Iva Ledenko na oboi, Lovro Lučić na klarinetu, Vedran Kocelj na trubi, Pavao Mašić na orguljama i Marko Mihajlović na udaraljkama.

Neki od tih napjeva još uvijek se mogu čuti u Međimurju, Zagorju i Podravini kao narodne popijevke, a tri su sačuvana u našoj najopsežnijoj tiskanoj zbirci crkvenih napjeva na kajkavskom narječju i latinskom jeziku – Chitara octochorda - koja datira s početka 18. stoljeća. Napjevi, na kojima je autor započeo rad još 2012. godine, uglazbljeni su za mješoviti zbor i komorni orkestar, međutim, zanimljivo je da je izbor instrumenata vezan ne samo uz karakter svakog pojedinog napjeva i isticanje božićnog ugođaja, već i uz specifičan prostor crkve Blažene Djevice Marije Kraljice svete Krunice u Remetincu gdje će ovaj isti koncert biti izveden u četvrtak, 22.12. 2016. Snimku koncerta možete vidjeti na sam Božić na Prvom programu HTV-a u 13 sati.

Zbor HRT-a izveo je i motet O magnum mysterium Mortena Lauridsena, američkog skladatelja nagrađenog najvišom američkom umjetničkom nagradom - Nacionalnom medaljom za umjetnost, Lux aurumque Erica Whitacrea, jednoga od najizvođenijih skladatelja današnjice i tri skladbe iz ciklusa A Boy Was Born Benjamina Brittena, u kojima je briljirala sopranistica Zbora HRT-a Monika Cerovčec.

Bio je to još jedan koncert za pamćenje, jedan u nizu slavljeničkih koncerata kojima Zbor HRT-a zaključuje godinu u kojoj je obilježavao svoju 75. obljetnicu djelovanja.