"Čarobna frula" očarala djecu na dva koncerta HRT-a i HGM-a

HGM & HRT: KONCERT ZA DJECU I MLADE

W. A. Mozart: Čarobna frula

Petak, 9. prosinca u 13 sati
Subota, 10. prosinca u 10 sati 
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
Alan Bjelinski, dirigent

Alan Bjelinski, Zdenko Niessner, scenaristi
Ana Matičević, dizajnerica svjetla
Igor Juras, scenograf

Uloge:
Pamina            Valentina Fijačko, sopran  
Papagena        Marija Kuhar Šoša, sopran  
Kraljica noći   Antonia Dunjko, sopran   
Tamino            Domagoj Dorotić, tenor  
Monostatos      Ladislav Vrgoč, tenor  
Papageno         Ljubomir Puškarić, bariton  
Sarastro           Siniša Štork, bas 

Tri dame:
Tanja Ruždjak, sopran
Martina Menegoni, mezzosopran
Tena Lebarić Rašković, mezzosopran

Redatelj       Zdenko Niessner
Dirigent        Alan Bjelinski


Čarobna frula, posljednja opera glazbenog genija Wolfganga Amadeusa Mozarta, na tradicionalnom koncertu koji HRT u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži priređuje za djecu, u potpunosti je očarala mladu publiku u do posljednjeg mjesta ispunjenoj Velikoj dvorani KD Vatroslav Lisinski!

Djeca su na koncert bila pozvana sat vremena ranije, jer su na hodnicima Lisinskog  mogli vidjeti, čuti, pa čak i svirati harfu, violončelo,  violu, doznati sve o rogu, klarinetu, timpanima, razgovarati s muzičarima koji ih inače sviraju u Simfonijskom orkestru HRT-a. Mogli su  sudjelovati i na audiciji za ulogu Kraljice noći! A oni koji su sudjelovali i audiciju prošli – pjevali su poznatu ariju na koncertu!

„Pomaknuti“, to jest drugačiji pristup „ozbiljnoj“ glazbi koji HRT i HGM njeguju u ovim koncertima, djeci želi ne samo tek izvesti neke klasike, već im ispričati priču. Ovoga puta koncert je napravljen kao operna režijska proba. Glumac u ulozi redatelja opere, Zdenko Niessner, djeci je pokazao kako se postavlja scenografija za operu, donio je solistima kostime, pokazao kako se koriste rasvjeta i zvučni efekti, naravno, na djeci prihvatljiv, duhovit način. Primjerice, zmiju s kojom se bori Tamino u začaranoj šumi glumio je usisivač, dok je uloga  drveća  bila „povjerena“ dvjema vješalicama. Djeca su doznala što u postavljanju opere radi redatelj, koja je uloga dirigenta, tko su solisti. Spomenimo i da su solisti u Čarobnoj fruli  bili ponajbolji  solisti u zemlji, gotovo svi članovi opera u Zagrebu, Osijeku i Splitu - Valentina Fijačko, Marija Kuhar Šoša, Antonia Dunjko, Domagoj Dorotić, Ladislav Vrgoč, Ljubomir  PuškarićSiniša Štork. No, osim što su doznali kako se postavlja opera, djeca su čula i njezine najljepše dijelove, koje je izveo Simfonijski orkestar HRT-a.

Djeca su cijelo vrijeme bila uključena u koncert. Osim što su „pomagali“ Antoniji Dunjko da otpjeva ariju Kraljice noći,  dobili su maske i postali  životinje u šumi, no najviše ih je razveselilo veliko finale koncerta kada im je dirigent Alan Bjelinski (koji obožava raditi ove koncerte za djecu) dao priliku da i sami postanu dirigenti. Svi su poželjeli dirigirati, dogodila se prava „invazija“ na pozornicu!

Sigurno je da će djeci ovaj  koncert ostati u pamćenju  kao zabavno i  uopće ne- ozbiljno druženje  sa „ozbiljnom“ glazbom.