Ilya Gringolts i Enrico Dindo nastupili u Majstorskom ciklusu

Četvrtak, 9. veljače 2017. u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
Enrico Dindo, dirigent
Ilya Gringolts, violina

Antonio Smareglia: Uvertira Leonora
Mieczysław WeinbergKoncert za violinu i orkestar u g-molu, op. 67
Johannes Brahms3. simfonija u F-duru, op. 90

Baš kao što kaže slogan Glazbe HRT-a, glazba je na prvom ovogodišnjem Majstorskom ciklusu mnogobrojnu publiku u Dvorani Lisinski odvela u drugi svijet. Za to su se pobrinuli jedan od najnadahnutijih violinista današnjice Ilya Gringolts i Simfoničari HRT-a izvodeći Koncert za violinu i orkestar u g - molu Mieczysława Weinberga. 

Koncert je originalno i napisan  za jednoga od najistaknutijih sovjetskih violinista 20. stoljeća, Leonida Kogana, a  njegova je suvremena izvedba, kao i snimka izvedbe na Ilyu Gringoltsa skrenula pažnju svjetske javnosti. 

Baš kako je skladatelj to i zamislio, i ova je izvedba Koncerta donijela savršenu harmoniju solista koji je nosio zahtjevnu dionicu  i  orkestra koji je „nosio“ solista.  

„U samom orkestru ima puno solo dionica, svi moraju cijelo vrijeme slušati što se oko njih događa, moraju biti spremni za ono što slijedi, cijelo je djelo vrlo interaktivno.“ – rekao je Ilya Gringolts.

Ilya Gringolts 1998. godine pobijedio je na Međunarodnom violinističkom natjecanju Premio Paganini kao najmlađi u cijeloj povijesti natjecanja. Svira na violini koju je u Cremoni 1742. izradio Giuseppe Guameri "del Gesu" koja mu je dana na korištenje iz privatne kolekcije.

Simfoničare je, nakon što su zajedno otvorili sezonu u listopadu,  ponovno vodio njihov šef -dirigent Enrico Dindo. „Veliko mi je zadovoljstvo muzicirati  sa „mojim“ orkestrom! I naravno da me veseli svaki naš ponovni susret. Veseli me i činjenica da nam taj susret donosi mnogo, mnogo posla! Ali i odlične koncerte.“  - rekao je maestro Dindo.

„Već sam surađivao sa Ilyom Gringoltsom.  Ne kao dirigent, ali nekoliko puta smo zajedno svirali Brahmsov Dvostruki koncert. Dobro se poznajemo, jako sam sretan što je ovdje među nama.“ – dodao je Dindo.

Prvi od čak dva koncerta u veljači Majstorskog ciklusa počeo je  dramatičnom uvertirom Leonora Antonia Smareglie, nadahnutom istoimenom baladom njemačkog pjesnika Gottfrieda Augusta Bürgera koju je parafrazirao  čak i veliki  E. A. Poe.  A veliko finale koncerta bila je poznata Treća simfonija trećeg velikog B. (nakon Bacha i Beethovena), omiljenog skladatelja Enrica Dinda - Johannesa Brahmsa.

Enrico Dindo i Simfonijski orkestar HRT-a nakon ovog koncerta će odmah  na probe, jer čeka ih još jedan koncert već slijedećega tjedan u četvrtak, 16. veljače. Na pozornici Lisinskog će im se u izvedbi Chopina pridružiti poznati talijanski pijanist Pietro de Maria.