Daniele Rustioni i Simfoničari dobili ovacije u Majstorskom ciklusu

Četvrtak, 2. ožujka 2017. u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
Daniele Rustioni, dirigent

Dubravko DetoniThe Wonderful Monster of Time
Gustav Mahler5. simfonija 

Nedavno je imenovan šefom dirigentom Nacionalne opere u Lyonu, trenutačno je šef dirigent Orkestra Toscane. Otvarao je sezonu sa Simfonijskim orkestrom Birminghama, dirigirao u SAD-u, Japanu, Parizu, Londonu. Prije četiri godine dobio je Međunarodnu opernu nagradu za najbolje nove glazbenike godine. A tek su mu 33! Jučer je prvi put nastupio sa Simfonijskim orkestrom HRT-a i oduševio  publiku Majstorskog ciklusa.

Na programu koncerta se našlo izuzetno zanimljivo djelo Dubravka Detonija The Wonderful Monster of Time i jedna od najljepših simfonija u povijesti - Mahlerova 5.

"Prvi put sam u Hrvatskoj, prvi put sam s ovim divnim orkestrom. Neobično je za mladoga dirigenta debitirati sa velikim orkestrom Mahlerovom Petom. Ona je ozbiljan zalogaj i pokazuje sav potencijal orkestra. Mislim sa su solo dionice bile divne večeras, mislim da je publika to cijenila. A to je najljepši je dar koji orkestar i dirigent mogu dobiti. Nakon tri dana ovdje odlazim iz Zagreba srca ispunjenog radošću. " - rekao je nakon koncerta maestro Daniele Rustioni.

Međutim, nisu samo dirigent i orkestar "pokupili" lovorike. Ponovno ih je za svoje The Wonderful Monster of Time dobio i skladatelj Dubravko Detoni.

"Ovo je bila 40. izvedba po redu, što u domovini, što u svijetu. Međutim, ova je potukla sve rekorde, nikad nisam čuo bolju izvedbu. A neki veliki ljudi su dirigirali. U Koreji  jedan sjajan Korejanac, ali ovo je najveći talent. Ovo je talent ranga Mehte. Izvrsno! I orkestar je sjajan, nikad bolji!" - rekao je poslije koncerta skladatelj.

Tema djela, nastaloga 1983. na narudžbu Radiotelevizije Zagreb, je vrijeme kojega je autor zamislio kao veliku imaginarnu posudu za pohranu glazbe. Scena Lisinskog bila je ispunjena instrumentima do posljednjega centimetra, jer na njoj je bilo 95 muzičara.  

"Uz sve instrumente simfonijskog orkestra tu je i 6 instrumenata s tipkama. Klaviri, čeleste, čembalo, električne orgulje, sintesajzer. Sve je obrnuto u tom djelu. To je concerto grosso, ali obrnuto. Dakle, solist je orkestar. 80- ih godina kada je nastalo, ovo je djelo bilo šokantno. I zahtijeva drugačiji način dirigiranja, ovdje se više radi sa brojkama. Ja sam podučavao velikog Lovru von Matačića u kompoziciji, on je vodio bitku s tim djelom. A ovaj mladić je to tako uvjerljivo napravio. Sjajan, divan talent." - zaključio je slavljenik 80. rođendana skladatelj, pijanist i pisac Dubravko Detoni.