Dojmljiva suradnja Gorana Filipeca, Andréa de Riddera i Simfonijskog orkestra HRT-a

Četvrtak, 23. ožujka 2017. u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
André de Ridder, dirigent
Goran Filipec, klavir

Sanja Drakulić: Stani Atalanta
Franz Liszt1. koncert za klavir i orkestar u Es-duru
Antonín Dvořák7. simfonija u d-molu, op. 70

Fantastičnom izvedbom Prvog koncerta za klavir i orkestar u Es – duru naš cijenjeni pijanist sa pariškom adresom Goran Filipec oduševio je publiku Majstorskog ciklusa Simfoničara HRT-a. Očekivano,  jer upravo je za izvedbu Liszta (album Paganini studies, 2016.) Filipec dobio nagradu Društva Liszt Ferenc iz Budimpešte  uz obrazloženje da bi „ izvedbu cijenio i sam Liszt“.

„Suradnja sa dirigentom de Ridderom je bila jako ugodna , orkestar je  u sasvim solidnoj formi,  probe su prošle na razini jedne ugodne suradnje u svakom smislu, ljudskom i profesionalnom;  nadam se da se to vidjelo na koncertu.“ – rekao je nakon koncerta Goran Filipec.

Osim Lisztovog Koncerta, na programu se našla i jedna u nizu od devet Dvořákovih  simfonija, ona  7.  u d – molu i skladba Stani Atalanta Sanje Drakulić.

„Sva su tri djela su vrlo moćna, zahtijevaju puno energije,  snage i koncentracije, tako da sam poprilično iscrpljen. “ – rekao je nakon koncerta dirigent André de Ridder . „ Bilo mi je zadovoljstvo  izvesti ta djela sa ovim orkestrom, jer  imaju vrlo poseban, slavenski  zvuk, uživao sam. “ – dodao je.

André de Ridder surađuje sa najznačajnijim svjetskim orkestrima, poput Njujorške filharmonije i Filharmonije Los Angelesa, a sa Simfonijskim orkestrom HRT-a ovo mu je treći koncert.   

„Većina lica mi je poznata.  Ovaj je orkestar drugačiji, znate,  zapadni orkestri  su nekako zatvoreniji. Ovdje ljudima  možete pročitati emocije s lica. Sviđa mi se to, vrlo su otvoreni.“ – rekao je de Ridder.  

Skladateljica Sanja Drakulić izvedbu svojega je djela pratila iz gledališta.

„Presretna sam.“ – rekla je nakon koncerta Sanja Drakulić. „ Prvi put je Stani Atalanta izvodio  ovaj orkestar s dirigentom Aleksandrom Markovićem. Ova je izvedba bila  jednako uspješna, ali na sasvim jedan drugačiji način. Puna sam dojmova, zaista odlična izvedba. Odlična. Baš, baš.“ – zaključila je skladateljica.