Oduševljenje publike na nastupu Piotra Beczałe i Simfonijskog orkestra HRT-a

Četvrtak, 30. ožujka 2017. u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Piotr Beczała, tenor
Simfonijski orkestar HRT-a
Ivo Lipanović, dirigent

Dugoočekivani nastup najtraženijeg tenora današnjice - Piotra Beczałe - u ciklusu Lisinski Arioso, uz Simfonijski orkestar HRT-a i maestra Ivu Lipanovića, sudeći prema oduševljenju razdragane i brojne publike, ispunio je sva očekivanja.

„Glas Piotra Beczałe takav je da ga poželite okititi odlikovanjima. U usporedbi sa sjajem toga glasa, mnogi njegovi kolege lirski tenori, iz prošlosti i sadašnjosti, zvuče poput tinjajućih svijeća.“ Tim je riječima ugledni svjetski časopis Opera News 2015. godine obrazložio svoju odluku da velikog poljskog umjetnika proglasi najboljim tenorom na svijetu. Glazbenik koji ima popunjen raspored do 2021. godine, i koji nastupa na najvećim koncertnim i opernim europskim i američkim pozornicama, našao vremena da svoje umijeće predstavi i hrvatskoj publici, a posebno veseli što je ostvario i sjajnu suradnju s članovima Simfonijskog orkestra HRT-a pod vodstvom maestra Ive Lipanovića.

Na programu su bile neke od Beczałi najdražih arija, prije svega iz pera Giuseppea Verdija (iz opera Krabuljni ples, Luisa Miller, Aida) te Dvořáka (Rusalka) i Masseneta (Werther), ali i iz nekih opera u kojima će tek ostvariti uloge, poput Puccinijeve Tosce, Bizetove Carmen, Cileine Adriane Lecouvreur...). Brojni povici 'bravo!' nakon svake njegov intepretacije svjedoče o oduševljenju umijećem toga umjetnika; suradnja sa Simfoničarima očitovala se ne samo u podršci njegovim izvedbama, već i u osiguravanju predaha izvedama instrumentalnih opernih intermezza, poput Četiriju godišnjih doba iz Verdijevih Sicilijanskih večernjih, Massenetove Meditacije iz Thais (sa solom koncert-majstorice Mirjam Pustički Kunjko) ili Puccinijeve La Tregende iz Puccinijevih Le villi.

Publika je izmamila niz dodataka, koji su kuliminirali glasovitom Puccinijevom Nesseun dorma i stajaćim ovacijama.

Snimku koncerta, uz razgovor s Piotrom Beczałom, poslušajte na Trećem programu Hrvatskoga radija u subotu, 8. travnja od 19.30.