Chui i Jazz orkestar HRT-a oduševili brojnu publiku na dva koncerta u MSU

Utorak, 28. veljače 2017. u 20 sati
Srijeda, 1. ožujka 2017. u 20 sati
Dvorana Gorgona, Muzej suvremene umjetnosti

Jazz orkestar HRT-a
Chui:
 Toni Starešinić, Vojkan Jocić, Janko Novoselić
Andreas Marinello, dirigent

Publika voli glazbene eksperimente! Dokazuje to interes zbog kojeg je koncert sastava Chui i Jazz orkestra HRT-a u redovnom Jazz ciklusu HRT-a morao biti izveden dvaput. Chui djeluje u sastavu: Vojkan Jocić - tenor saksofon, Janko Novoselić - bubnjevi, Toni Starešinić – kavijature.  Pet godina koliko postoje uspješno spajaju klupsku plesnu glazbu s jazzom, elektronikom i rock'n'rolom.

Koncerti su se održali u dvorani Gorgona MSU-a 28. veljače i 1. ožujka, gdje Jazzeri i inače koncertiraju.

Gotovo dvostani program donio je "presjek" sva tri dosadašnja albuma sastava Chui, osam skladbi od kritike i publike hvaljenoga trojca "odjevenih" u nove jazz aranžmane šefa dirigenta "jazzera" Andreasa Marinella i pijanista Jazz orkestra Josepha Kaplowitza te Luke Žužića koji u Orkestru djeluje kao trombonist. 

„Koncert je bio jako dobar " - rekao je Andreas Marinello poslije koncerta. „Odabrao sam Chui zato što mi se čini da su oni jedan od najzanimljivijih sastava trenutačno na hrvatskoj glazbenoj sceni, jer imaju jako puno dodirnih točaka sa jazzom, ali imaju i jako puno drugih utjecaja iz različitih žanrova. Meni je cilj kao šefu dirigentu u svakoj sezoni imati jedan koncert gdje se susrećemo s drugim glazbenim strujama koje možemo inkorporirati u naše sviranje.“ - rekao je Marinello. „Chui je dobro prihvatio naš orkestar, a naš orkestar je dobro prihvatio Chui!" - zaključio je.

"Danas, kada je došao taj dan nakon tjedan dana proba, osjećao sam se kao kada sam na svojoj  svadbi izgovarao: "Da". - rekao je, kako ga zovu "šef" Chuija, Toni Starešinić.

"Jazz orkestar HRT-a je skupina iznimno talentiranih glazbenika prevođena jednako talentiranim dirigentom i aranžerom, to je orkestar koji je surađivao sa nekima od najvećih imena jazz scene. Naša je glazba dobila nadogradnju koju joj ja ne bih nikada sam mogao dati, u svakom slučaju ovo je bio poseban doživljaj koji će mi ostati u pamćenju cijeli život." - zaključio  je Starešinić. 

"Prekrasno iskustvo, prekrasan doživljaj." - rekao je nakon prvoga koncerta glazbeni kritičar Dubravko Jagatić. "Gledao sam već više puta Chui, pratim ga od početka, ali ovo je bilo jedno prekrasno iznenađenje, odlična fuzija i mislim da bi je trebalo nastaviti. - rekao je Jagatić.

U izvedbama Chiuia i Jazz orkestra HRT-a uživale su i velike zvijezde našega glazbenog neba: Josipa Lisac, s kojom su članovi Chuia napravili pjesmu Tebi putujem, i Edo Maajka.

Cijeli program izveden na koncertu bit će i studijski snimljen, pa će se tako uskoro naći i na nosaču zvuka. Koncert 1. ožujka mogao se izravno gledati na HRTi i slušati putem izravnog prijenosa na Trećem programu Hrvatskoga radija.