CD-i Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a dostupni za narudžbu putem on-line obrasca

Naručite CD-e Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a putem on-line obrasca

CD izdanja Zbora HRT-a – Ivan Zajc: Noćni čar; Boris Papandopulo: Muka; Vinko Jelić: Audivi vocem; i Mir, zlato, tamjan – te Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a – Vatroslav Lisinski: Ljubav i zloba i Ivan pl. Zajc: Nikola Šubić Zrinjski – moguće je  kupiti/naručiti putem on-line obrasca: http://www.hrt.hr/prodaja/obrazac/.Album Ivan Zajc: Noćni čar HRT-ovo je izdanje koje donosi zborske skladbe Ivana Zajcea koje je Zbor HRT-a pod vodstvom maestra Tončija Bilića zabilježio u povodu stote godišnjice skladateljeve smrti u Studiju Bajsić na HRT-u. Ton-majstori bili su Božidar Pandurić i Marijana Begović, glazbeni producent Pero Mihojević, a autor popratnog teksta je maestro Zoran Juranić.

CD sadrži skladbe: Noćni čar, Pet muških zborova (Diži se iz sna, Curičica mala, Himna Zvonimira, Živila Hrvatska, Zrinski Frankopan), Ave Maria, Jelačić Rekvijem, te Osam madrigala. Iako je Ivan Zajc upravo na području zborske glazbe bio najplodniji, zahvaljujući procvatu amaterskog zborskog muziciranja i poticajima rodoljublja  za njegova boravka u Zagrebu u koji je stigao 1970. iz Beča, taj je dio njegova opusa rjeđe prisutan na programima današnjih zborova, pa ovaj CD ujedno podsjeća na Zajčevu suradnju s hrvatskim pjevačkim društvima njegova vremena.
Cijena: 50 knJedan od najljepših primjera preplitanja pučke i crkvene tradicije sa skladateljskim nadahnućem – Muku Borisa Papandopula – Zbor HRT-a pod ravnanjem maestra Tončija Bilića, nakon niza koncertnih izvedbi, zabilježio je na CD-u u izdanju HRT-a.

Punog naslova Muka Gospodina našega Isukrsta (po Ivanu), oratorij za sole i muški zbor a cappella na osnovu splitskog pučkog crkvenog pjevanja, snimana je 2015. u Župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka u Lučkom u Zagrebu. Producent je Pero Mihojević, a tonska majstorica Marijana Begović. Uz Zbor HRT-a i maestra Tončija Bilića, u izvedbi su, kao solisti, sudjelovali tenori Stjepan Franetović Ivo Gamulin Gianni, bas Ante Jerkunica te bariton Matija Meić, sopranistica Monika Cerovčec, tenor Andro Bojanić i bariton Miroslav Živković. Znakovito je i da su prve tri glavne, solističke uloge tumačili isti protagonisti 2006. u ciklusu Sfumato u povodu stogodišnjice skladateljeva rođenja.

Upravo je Zbor HRT-a među zaslužnima za revitalizaciju djela budući da ga je početkom 1990-ih, pod ravnanjem maestra Igora Kuljerića, predstavio nakon više od dva desetljeća neizvođenja.
Cijena: 70 kn
CD-om Vinko Jelić – Audivi vocem na kojemu su zabilježene skladbe iz triju sačuvanih zbirki Vinka Jelića, Zbor HRT-a pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija odaje počast stvaralaštvu i značaju skladatelja koji je veći dio života proveo u Zabernu, do 1636. kada mu se, u vihoru Tridesetogodišnjeg rata, gubi svaki trag.

Riječ je o zbirkama duhovnih skladbi: Parnassia militia koja je u potpunosti sačuvana, te Arion primus i Arion secundus koje su djelomično sačuvane. Snimanje skladbi, u rekonstrukciji Tomislava Fačinija, upriličeno je u crkvi Bezgrješnog Srca Marijinog, Jordanovac, Zagreb, u veljači 2015. Ton-majstorica bila je Marijana Begović, a producent Marin Fulgosi koji je zaslužan i za vizualni izgled albuma. Uz Zbor HRT-a i maestra Tomislava Fačinija, u izvedbama, kao solisti, sudjeluju Ivana Garaj Korpar, Monika CerovčecMartina BorseAndro BojanićŽelimir Panić Mladen Klepo, te instrumentalni ansambl: Krešimir FabijanićFriederike OttoErcole NisiniKentaro WadaLaura VadjonHelga KorbarPavle ZajcevEdin KaramazovSven Buić i Pavao Mašić. Izdavač je HRT.
Cijena: 60 kn
U siječnju 2017. prvi je put u povijesti hrvatski operni prvijenac Ljubav i zloba Vatroslava Lisinskoga objavljen na nosaču zvuka.

Izdavač je HRT, a u izvedbi, koja je studijski snimljena u srpnju 2015., sudjelovali su Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, vokalni solisti Evelin Novak, Leon Košavić, Domagoj Dorotić i Giorgio Surian te u manjim ulogama Mario Bokun i Stefano Surian. Opsežan redaktorski rad na pripremi partiture koja tek čeka svoje izdanje obavio je Mladen Tarbuk, ujedno i dirigent ovoga projekta od iznimne važnosti za hrvatsku kulturu. Izdanje omogućuje današnjoj publici da čuje operu Ljubav i zloba u obliku u kojemu je predstavljena publici na praizvedbi u Stankovićevu kazalištu na Gornjemu gradu 28. ožujka 1846.

Tekstove u bogato opremljenoj dvojezičnoj programskoj knjižici koja sadržava i libreto te koncept vizualnoga rješenja nosača zvuka, koji se nadovezuje na sadržaj i vrijeme radnje opere, potpisuje G. A. D. produkcija. Reprezentativan proizvod namijenjen je estetskoj, studijskoj i obrazovnoj svrsi, no jednako je iskoristiv i u svrhu promidžbe hrvatske glazbene baštine u svijetu. Hrvatska radiotelevizija ovaj je važan projekt ostvarila u suradnji s Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskoga i uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.
Cijena: 100 kn

Glazbu za nosač zvuka Mir, zlato, tamjan Zbora HRT-a, pripremio njegov šef dirigent  i ugledni skladatelj Tomislav Fačini koji jednako voli stariju i suvremenu glazbu te je energično približava publici na koncertima i pred malim ekranima. Maestro Fačini ravnao je zborom prilikom snimanja ovog CD-a u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu, tijekom rujna i listopada 2018. Glazbeni producent je Pero Mihojević, a ton majstorica Marijana Begović.

Na CD-u se nalazi 14 hrvatskih tradicijskih božićnih pjesama (Poslan bi angel Gabriel, Veseli se, Majko Božja, Ta zvizda, O rumena, prelepa zorja, Veselje ti navješćujem, Bog se rodi v Vitliomi, Spavaj mali Božiću, Tri kralja jahahu, Oj, djetešce moje drago, Kyrie eleison, ´Zašla zvezda, Zdrav Kralj mladi, Uspavanka malom Isusu, O, pastiri, čudo novo) koje su obrađene na jedan potpuno umjetnički, pomalo drugačiji način. Izvode ih zbor, solisti i jedan nekonvencionalni instrumentalni ansambl – tromboni, saksofoni, teorba, gitara, kontrabas, bas gitara, udaraljke te orgulje i sintesajzer. Popratni sadržaj CD-a je prigodna božićna priča koju je napisala hvaljena književnica Ivana Šojat, tekstovi i prijevod Velede Babić na engleski svih pjesama, a paket zaokružuju ilustracije akademskog slikara, poznatog cvjećara Saše Šekoranje.
Cijena izdanja je 50 kn.

Nakon što je prvi puta u povijesti organizirana integralna izvedba opera Nikola Šubić Zrinjski,  Ivana pl. Zajca, opera je u svojoj originalnoj verziji i snimljena na nosač zvuka prema Zajčevoj partituri objavljenoj 2012. u izdanju Muzičkoga informativnog centra (MIC) u redakturi Mladena Tarbuka. Time je HRT nastavio niz izdavanja cjelovitih i izvornih inačica važnih hrvatskih opera započet 2016. s prvom hrvatskom operom Ljubav i zloba  Vatroslava Lisinskoga.

Dvostruki CD Ivan pl. Zajc: Nikola Šubić Zrinjski,  prvo je izdanje ove opere nakon 1962. Zborom i Simfonijskim orkestrom HRT-a ravnao je maestro Ivo Lipanović, izvanrednu solističku predvodi prvak Opere HNK-a u Zagrebu Ljubomir Puškarić kao Nikola Šubić. Tu su i Kristina Kolar kao njegova žena Eva, Valentina Fijačko Kobić kao njihova kći Jelena, Ivica Čikeš kao Sulejman, Domagoj Dorotić kao Jelenin zaručnik Juranić, Stjepan Franetović kao Mehmed Sokolović, Leon Košavić kao Sulejmanov liječnik Levi, Ozren Bilušić kao Gašpar Alapić te Davor Radić kao Timoleon.

Album je na 26. dodjeli Glazbene nagrade Porin dobio nagradu Porin u sve tri kategorije u kojima je bio nominiran: za najbolju izvedbu klasične glazbe (solisti Ljubomir Puškarić, Kristina Kolar, Valentina Fijačko Kobić, Ivica Čikeš, Domagoj Dorotić, Stjepan Franetović, Leon Košavić, Ozren Bilušić, Davor Radić; Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a te dirigent Ivo Lipanović), najbolju snimku albuma klasične glazbe (tonski snimatelj Božidar Pandurić) te najbolju produkciju albuma klasične glazbe (producent Krešimir Seletković).
Cijena ovog dvostrukog izdanja je 100 kuna.