Druga simfonija B. Papandopula nakon 50 godina zazvučala u izvedbi Martine Gojčete Silić uz maestra Enrica Dinda

Četvrtak, 6. travnja 2017. u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
Enrico Dindo, dirigent
Martina Gojčeta Silić, mezzosopran

Maurice RavelMoja majka guska, suita
Igor StravinskiŽar ptica, suita
Boris Papandopulo2. simfonija

Druga simfonija Borisa Papandopula, nepravedno zanemarivana  kroz dugi niz godina, zahvaljujući Simfonijskom orkestru HRT-a  i njegovom šef-dirigentu Enricu Dindu, nakon pedeset godina došla je u središte hrvatske kulturne javnosti.

„Izvedba je imala značaj premijere jer Drugu simfoniju Borisa Papandopula malo ili možda čak nitko danas ne pozna. U arhivu HRT-a postoji snimka  izvedbe iz 1966. godine pod autorovim ravnanjem, no ni najrevniji posjetitelji koncerata ni najupućeniji znalci Papandopulova stvaralaštva ne sjećaju se žive izvedbe pa je lako moguće da djelo poslije praizvedbe u Hrvatskom glazbenom zavodu nije više nikada predstavljena javno.  Djelo sadrži autobiografske elemente, a pisano je u periodu kada je skladatelj imao zabranu javnog djelovanja zbog činjenice da je bio direktor Zagrebačke opere u vrijeme NDH i kada se on sam odlučio živjeti od vožnje kamiona.  Veza glazbe i politike koje opterećuje djelo, ali i sam glazbeni sadržaj, bogatstvo ideja i majstorstvo njihove razrade, sjajna orkestracija, ingeniozno uključenje ljudskog glasa u simfonijsko tkivo – sve neodoljivo podsjeća na Šostakoviča, čijim se djelima ova Simfonija primiče u smislu umjetničke vrijednosti.“ – rekla je Ivana Kocelj, rukovoditeljica RJ Glazba.

Umjesto najavljene Renate Pokupić koja je zbog bolesti otkazala nastup, solističku dionicu je otpjevala s mnogo ekspresije i silno dojmljivo Martina Gojčeta Silić. Maestru Dindu, ovo je bio novi i do sada najopsežniji doprinos predstavljanju i promicanju glazbe hrvatskih autora što je jedna od glavnih zadaća Simfonijskog orkestra HRT-a kojem je na čelu.

„Ovo bilo prvi puta u životu da izvodim Papandopulovu glazbu, bila je veliko iznenađenje, ogromna simfonija , jako raznolika,  s puno energije, puno snage, ali  i poetike također. Ima i puno sporih pokreta, čak prizvuka folklora.  Ja ih ne mogu prepoznati, ne znam  o kojim je napjevima  riječ , ali siguran sam da određene melodije potječu iz narodne tradicije ili veoma nalikuju na nju. Fantastično! Hvala HRT-u što  mi je sugerirao da dirigiram to djelo. Jako sam sretan.“ – rekao je nakon koncerta Enrico Dindo.

Osim Papandopula, Simfoničari su izveli suitu Žar ptica Igora Stravinskog i suitu Moja majka guska Mauricea Ravela. 

„Ovaj program je za orkestar bio tako snažan. Zahtjevan tjedan proba je iza nas. Te tri skladbe tako su prepuna svega. Ravel  je delikatan , čak i kad smo svirali najtiše,  najmirnije  dijelove  i oni su bili puni energije. Glazbenicima to nije bilo zahtjevno za mišiće, već za um.  Ali, svirali su zaista odlično, zadovoljan sam svojim orkestrom i  jako sam sretan. „ – zaključio je maestro Dindo.