Hrvatska glazba bogatija za dva nova djela

Četvrtak, 27. travnja 2017. u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
Pierre-André Valade, dirigent
Milan Pala, violina

Vjekoslav NježićKako je Potjeh tražio istinu, za orkestar i elektroniku (praizvedba)
Harrison BirtwistleKoncert za violinu i orkestar
Mladen TarbukSimfonija (praizvedba)

Zahvaljujući HRT-u i Muzičkom biennalu Zagreb hrvatska je glazba bogatija za dva nova djela, koja su prvi put izvedena u Lisinskom na koncertu Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a. Riječ je o suvremenim djelima Kako je Potjeh tražio istinu, za orkestar i elektroniku Vjekoslava Nježića i Sinfoniji ovogodišnjeg rezidencijalnog skladatelja HRT-a  Mladena Tarbuka.  Orkestrom je ravnao izvrsni francuski dirigent Pierre–André Valade. 

„Zadovoljan sam što smo dobili izuzetnog dirigenta. Izvukao je maksimum iz kompozicija.  Glazbu je prezentirao na najbolji mogući način, a to je zaista jako važno za nas koji je stvaramo glazbu.  Simfoničari su sjajni glazbenici, a spoj glazbenika sa dobrim dirigentom i lijepim kompozicijama rezultira ovako dobrim koncertima.“ – rekao je nakon koncerta skladatelj Vjekoslav Nježić.

„Odakle mi inspriracija za skladanje novih djela? Ja više vjerujem u rad, jer kada radite onda se nešto i dogodi.“ – dodao je skladatelj. 

„Bio mi je zaista užitak slušati moje djelo izvedeno s ovakvom ozbiljnošću s kojom je nastupio maestro Valade. Mi skladatelji koji smo ujedno i  dirigenti često smo u situaciji da sami dirigiramo ono što smo skladali. Ali evo,  ponavljam to zadnjih desetak  godina, meni je veći užitak čuti vlastitu glazbu koja je prošla kroz nečiji tuđi um. Maestro Valade je posvećen suvremenoj glazbi i moju je partituru pročitao i donio na pravi način. Drago mi je da ju je i publika ovako toplo prihvatila.“ – rekao je poslije koncerta skladatelj i dirigent Mladen Tarbuk.

Publika je jučer imala prilike uživati u virtuoznosti Milana Pal`e u Koncertu za violinu i orkestar Harrisona Birtwistlea. Violinist je to  kojega zovu jednom od najistaknutijih glazbeničkih osobnosti suvremene scene.

Posebno je u svijetu cijenjen po izvedbama djela 20. i 21. stoljeća  i maestro Pierre - André  Valade.  Redovito prima pozive vodećih svjetskih festivala i orkestara u Europi, SAD-u, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu i Japanu.

„Nisam uopće umoran!“  - rekao je nakon koncerta maestro Valade. „Kad radiš nešto što te veseli, to te nikad ne umara. Umara me dosada. Recimo sutra ću biti umoran kad ću letjeti u Norvešku.“  - dodao je.

„Simfoničari su odlični glazbenici. Ono što mi se posebno sviđa kod njih je da su prisutni, jako im je stalo i žele da konačni rezultat bude zaista lijep. Posvećeni su projektu i daju sve od sebe. Meni je to bio dar,  stvarno sam sretan što sam radio s ovim orkestrom.“ – dodao je maestro.