Održan prvi HRT-ov Uskrs u ozračju tambure

Ponedjeljak, 17. travnja u 20 sati
Crkva Bl. Augustina Kažotića, Peščenica

Tamburaški orkestar HRT-a
Siniša Leopold, dirigent

Nina Kraljić, Barbara Suhodolčan, Miroslav Živković, Zvonimir Kalić, Grupa RiM, Zbor mladih Bl. Augustina Kažotića "Osvit", Dječji zbor "Kažotići"

Uskrs u ozračju tambure naziv je koncerta Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije i poznatih solista koji je održan u dominikanskoj i samostanskoj župnoj crkvi blaženoga Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici na Uskrsni ponedjeljak 17. travnja 2017. U dupkom ispunjenoj crkvi i u prekrasnom ozračju, HRT-ovi su Tamburaši, pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda, izveli svoj prvi cjeloviti koncert s uskrsnim repertoarom. U spletu tradicionalnih i nekoliko modernih uskrsnih pjesama kao solisti su nastupili Nina Kraljić, Barbara Suhodolčan, Miroslav Živković, Josip Meixner, Zvonimir Kalić i prijatelji, grupa RiM, Zbor mladih blaženoga Augustina Kažotića Osvit i Dječji zbor Kažotići. Uskrsne stihove dominikanca Rajmunda Kuparea interpretirao je dramski umjetnik Dubravko Sidor, a u ime dominikanske zajednice okupljene je pozdravio, zaželjevši da uskrsni koncert Tamburaškog orkestra HRT-a u dominikanskoj crkvi na Peščenici postane tradicionalan, domaćin dominikanac dr. Anto Gavrić.

Koncert je organiziran na poticaj HRT – Radija Sljeme kao prvi cjeloviti HRT-ov uskrsni tamburaški koncert. Autori koncerta bili su Tanja Baran, Siniša Leopold i Lejdi Oreb. „Božićnih je glazbenih sadržaja mnogo, marijanskih ima manje, koncerata klasične i popularne duhovne glazbe ima sve više, ali uskrsnih je glazbenih sadržaja, iako je riječ o najvećemu kršćanskom blagdanu, u hrvatskom javnom prostoru uistinu malo, gotovo najmanje“ – istaknula je v. d. glavne urednice HRT – Radija Sljeme Tanja Baran i urednica radijskoga prijenosa. Maestro Leopold je tijekom koncerta istaknuo da dosad nije bilo prigode čuti kako zvuči cjelovit hrvatski glazbeni Uskrs na tamburama i da bi u budućnosti na tamburama tek trebalo oblikovati cjelokupan hrvatski glazbeni uskrsni kanon. Scenaristica i urednica televizijskog prijenosa Lejdi Oreb kao voditeljica je govorila o dominikanskoj obojenosti koncerta s obzirom na prostor u kojem je koncert izveden, a u kojem su okupljeni gromoglasno pjevali s tamburašima i solistima te pljeskom oduševljeno pratili HRT-ov uskrsni glazbeni prvijenac.

Koncert su mogli izravno mogli pratiti slušatelji HRT – Radija Sljeme, a snimka će biti emitirana na Prvom programu HTV-a na drugu uskrsnu nedjelju 23. travnja u 22.15 i na Trećem programu HTV-a u utorak 25. travnja u 11.50.