Monika Leskovar i Susanna Yoko Henkel u Majstorskom ciklusu

Četvrtak, 18. svibnja u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
Pavle Dešpalj, dirigent 
Susanna Yoko Henkel, violina
Monika Leskovar, violončelo

Šime DešpaljMoba – preludij, koral i fuga za orkestar
Johannes BrahmsKoncert za violinu, violončelo i orkestar u a-molu, op. 102
Jean Sibelius1. simfonija u e-molu, op. 39

Čak tri puta publika je pljeskom vraćala na pozornicu Lisinskog violončelisticu Moniku Leskovar i violinisticu Susannu Yoko Henkel nakon što su sa Simfonijskim orkestrom HRT-a pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja izvele  Brahmsov Koncert za violinu, violončelo i orkestar u a-molu.

"Sa Simfoničarima je lijepo svirati, osjećam se ugodno, dobro poznajem i maestra Dešpalja. Sa Susannom surađujem već petnaestak godina, sviramo komornu glazbu zajedno. No, Brahmsov Dvostruki koncert  u Zagrebu još nismo izvele. Nakon ovakvog jednog nastupa uvijek je puno emocija. "- rekla je Monika Leskovar. 

Naša proslavljena violončelistica Leskovar svira na violončelu napuljskog majstora Vincenza Postiglionea iz 1884., dok Susanna Yoko Henkel koncertira na Stradivarijevoj violini Ex Leslie Tate iz 1710. koju joj je ustupio privatni vlasnik.

"Ne znam koliko košta violina, jer nije moja. Bilo bi odlično da je, ali nije. Jako sam sretna da mogu posuditi tu fantastičnu violinu od čovjeka koji jako voli glazbu. Mislim da ona uopće nema cijenu! Vrlo je posebna i ima svoj karakter. Nekada na probama zna malo škripati, ali na koncertu uvijek ima taj sjaj, baš je rođena za pozornicu. Diva je. " - rekla je Susanna Yoko Henkel. 

Solistice će se nakon zagrebačkog koncerta uputiti na pozornice širom Europe. Monika Leskovar će na festival  u Italiju, pa u Švicarsku, potom slijedi Osor pa Dubrovnik. Dok će Susanna u Koeln, a potom na snimanje CD-a u Berlin.

Osim Brahmsova Koncerta, Simfoničari su izveli i 1. simfoniju u e-molu Jeana Sibeliusa, te Mobu dirigentova oca Šime Dešpalja.

"Izvoditi očevu skladbu je neopisiv užitak. To mi je čak draže nego izvoditi vlastitu kompoziciju."- rekao je nakon koncerta Pavle Dešpalj. " A i 1.simfonija mi je jedna od najdražih, kao i Koncert,  tako da  sam jako sretan. I djelima i reakcijom orkestra i reakcijom publike." - dodao je vitalni osamdesettrogodišnji maestro.

"U čemu je tajna moje vitalnosti? Samo u glazbi, ničem drugom. " - rekao je.