Koncert laureata Nagrade "Milka Trnina" uz Simfoničare

Subota, 27. svibnja u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
Tomislav Fačini, dirigent
Vlasta Gyura, klavir
Goran Filipec, klavir

Felix Mendelssohn: Hebridi ili Fingalova spilja, uvertira, op. 26
Franz Liszt: Koncert za klavir i orkestar u A-duru, br. 2, S. 125
Frédéric Chopin: Koncert za klavir i orkestar u e-molu, br. 1, op. 11

Koncert laureata Nagrade Milka Trnina tradicija je koja godinama spaja tri institucije u kulturi: Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog, Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika te Simfonijski orkestar HRT-a. Kao solisti uz Simfoničare HRT-a ovaj su put nastupili pijanistica Vlasta Gyura, dobitnica Nagrade Milka Trnina za 2015. godinu te pijanist Goran Filipec, dobitnik Nagrade za 2014. godinu.

Vlasta Gyura za svoj je izniman pothvat – integralnu izvedbu Bachovog djela Das wohltemperierte Clavier I i II osvojila poštovanje i divljenje struke i publike, jer samo se rijetki umjetnici upuštaju u tu tešku zadaću, pa čak i u svjetskim razmjerima.

Pijanist Goran Filipec, prošlogodišnji laureat Nagrade Društva Ferenz Liszt iz Budimpešte, koje mu je dodjelilo Grand Prix du Disque za album snimljen za Naxos Records 2016. Paganini Studies, drugi je put u ovoj sezoni, nakon Majstorskog ciklusa u ožujku, nastupio uz Simfonijski orkestar HRT-a. Filipec pripada glazbenicima koji u svakoj prilici osvajaju srca publike i međunarodne kritike. Ovaj suvereni glazbenik iznimne energije i izražene umjetničke osobnosti, njeguje osobitu sklonost prema klasičnom i romantičnom repertoaru te djelima izražene virtuoznosti. U ožujku je svirao Prvi klavirski koncert Franza Liszta, a sada je na redu bio Lisztov Drugi koncert.