Veličanstvena izvedba Beethovenove Devete simfonije za kraj sezone Simfoničara

Četvrtak, 1. lipnja 2017. u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Enrico Dindo, dirigent
Simfonijski orkestar HRT-a
Zbor HRT-a
Akademski zbor
Ivan Goran Kovačić
Valentina Fijačko Kobić, sopran
Martina Gojčeta Silić, mezzosopran
Domagoj Dorotić, tenor
Ante Jerkunica, bas

Ludwig van Beethoven
: 9. simfonija u d-molu, op. 125

Po mnogima najljepšom simfonijom na svijetu, Beethovenovom Devetom, Simfonijski orkestar HRT-a okončao je svoju redovnu koncertnu sezonu u prepunom Lisinskom.

Odu radosti otpjevali su solisti:  Valentina Fijačko Kobić, Martina Gojčeta Silić, Domagoj Dorotić i Ante Jerkunica uz Zbor HRT-a i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, tako da je uz Simfoničare  na sceni Lisinskog bilo sveukupno  228 izvođača. Koncertom je dirigirao šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a Enrico Dindo.

„Ovo je bilo jedno od  emocionalno najjačih iskustava u mojem životu. Prvi put sam dirigirao ovu simfoniju! Bilo je dobro, mada smo mi glazbenici rijetko zadovoljni, jer uvijek želimo nešto  napraviti  još bolje. No, bilo je puno  pozitivne energije! Svaki put kad sam pogledao prema zboru, mnogi su se smiješili, bili su opušteni, na licima im se vidjela radost - i kod zborova i kod orkestra. To je cilj i sretan sam.“ – rekao je nakon koncerta maestro Enrico Dindo.

Ovim koncertom Simfonijski orkestar HRT-a završio je svoju redovnu koncertnu sezonu u Dvorani Vatroslava Lisinskog. Enrico Dindo o putu do cilja koji ima za orkestar koji vodi, a to je  dovesti ga do savršenstva, kaže: „Svaki put kada sam ponovno sa svojim orkestrom i kada počinjemo raditi na glazbi, poznajemo se sve bolje i bolje. Tako da je put do cilja sve kraći i kraći. Želim svima reći da moraju čuvati ovaj dragulj, ovaj orkestar.  I Zbor i Orkestar su odlični, ali oni, uz malo ulaganja, mogu biti  vrhunski u svjetskim razmjerima.“ – rekao je Dindo.

Pred Simfoničarima su ljetni koncerti -  Glazba i grad, Opera pod zvijezdama, Glazbene večeri u sv. Donatu i Dubrovačke ljetne igre, a onda slijedi nova sezona.  

Dosadašnji pretplatnici svoja mjesta mogu rezervirati od 1. – 14. lipnja; pretplata za Majstorski ciklus i ciklus Kanconijer prodaje se na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog od 19. lipnja do 14. srpnja, te od 28. kolovoza do 16. listopada. Sve informacije o novoj sezoni ansambala HRT-a pročitajte na www.hrt.hr