U Slavonskom Brodu uz Bow vs Plectrum

Subota, 22. srpnja u 21 sat
Slavonski Brod

Tamburaški orkestar HRT-a
Siniša Leopold, dirigent
Bow vs Plectrum: Tihomir Hojsak & Filip Novosel
Žan Tetičkovč, bubnjevi

Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold u Slavonskom Brodu gostovali su s duom Bow vs Plectrum koji čine Filip Novosel i Tihomir Hojsak, a i ovaj put pridružio im se Žan Tetičkovič na bubnjevima. 

Duo Bow vs Plectrum čine Tihomir Hojsak na kontrabasu i Filip Novosel na braču, koje kritičari hvale kao jedinstvenu i svježu pojavu na cjelokupnoj glazbenoj sceni. Filip Novosel upisao se u povijest kao prvi diplomirani džez-tamburaš (New School for Jazz and Contemporary Music u New Yorku). Tihomir Hojsak kontrabasist je novoga vala generacije džezista, dobitnik Porina i vlasnik dvaju samostalnih albuma. Kao i na dosadašnjim zajedničkim koncertima, pridružio im se Žan Tetičkovič, slovenski bubnjar, producent i skladatelj s njujorškom adresom i diplomom The New School for Jazz and Contemporary Music.

Na programu su bile autorske skladbe Filipa Novosela i Tihomira Hojsaka u kojima se isprepliću različiti folklorni motivi i nepravilni ritmovi svojstveni glazbi podneblja iz koje potječu, harmonijski jezik suvremenoga džeza i virtuozne improvizacije kojima pokazuju puni potencijal svojih glazbala. Riječ je mahom o skladbama s njihova prvog albuma, naslovljenog upravo Bow vs Plectrum
i objavljenog u travnju 2016. godine, koji su kritičari ocijenili kao jedno od važnijih izdanja prošle godine, ali i jedno od važnijih izdanja za hrvatski džez općenito.