Zbor HRT-a i maestro Fačini predstavili zborski opus P. I. Čajkovskog u HGZ-u

Utorak, 24. listopada 2017. u 20 sati
Hrvatski glazbeni zavod

Usnuli zlatni oblak

Zbor HRT-a
Tomislav Fačini, dirigent

Petar Iljič Čajkovski:

Heruvimskaja pesnya / Kerubinska pjesma, br. 3 iz Devet duhovnih skladbi

Nyne sily nebesnyja / Sada sile nebeske, br. 9 iz Devet duhovnih skladbi

Legenda, op. 54, br. 5

Nočevala tučka zolotaja / Prenoćila zlatna izmaglica

Solovuška / Slavuj

Da ispravitsja molitva moja / Nek mi se uzdigne molitva, br. 8 iz Devet duhovnih skladbi

Otče naš / Oče naš, br. 6 iz Devet duhovnih skladbi

Ne kukušečka vo syrom boru / Nije kukavica zastenjala

Bez pory da bez vremeni / Rano-prerano, prijevremeno

Blaženi, jaže izbral / Blažen je koga si izabrao, br. 7 iz Devet duhovnih skladbi

Tebe poem / Tebi pjevamo, br. 4 iz Devet duhovnih skladbi


Zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem svojega šefa dirigenta Tomislava Fačinija nastupio je u Hrvatskom glazbenom zavodu, novom mjestu poznatoga ciklusa Sfumato. Nakon što je Latvijski radijski zbor u rujnu otvorio novu sezonu ciklusa, sinoć je i Zbor HRT-a nastupio u HGZ-u, mjestu na kojemu je davne 1943. godine održao svoj prvi javni koncert.

Bila je to prigoda da Zbor HRT-a i maestro Fačini brojnoj publici predstave nešto manje poznati dio opusa Petra Iljiča Čajkovskog – njegove zborske skladbe. Program koji je spojio njegove duhovne zborske skladbe – izbor iz Devet duhovnih zborova – i niz svjetovnih zborskih skladbi, poput Slavuja, Legende ili Rano-prerano, pružio je uvid u angažiranost velikog skladatelja na području ruske zborske prakse 19. stoljeća.

Izbor Čajkovskijeve glazbe za ovu prigodu maestro Fačini je pojasnio: „Mislim da je Čajkovski idealan, zbog svoje prirodnosti i jednostavne vokalnosti; to je nešto što leži zboru i njegovom konceptu tona. Bila je to prigoda da se tu prvi put sastanemo ozbiljnije i pokušamo vidjeti što oni nude i što ja tražim, i da nađemo najbolje rješenje u tome.“

Zbor HRT-a i maestro Fačini nizali su pažljivo dramaturški posložene skladbe, od Kerubinske pjesme na početku do Tebi pjevamo i burnog pljeska koji je uslijedio na kraju, i koji je izmamio i dodatak. Maestro Fačini izrazio je zadovoljstvo učinjenim:

„Bilo je večeras dosta toga novog: novi dirigent, nova dvorana - iako se mi svi znamo već dugo, pa nije to toliko novo kao što se čini - a novi je i repertoar. Svi smo razmišljali hoćemo li popuniti HGZ, ali evo, na kraju, čini mi se da možemo odgovoriti sa 'da' – HGZ je bio pun i  publika je bila više nego zadovoljna, skoro nas nisu pustili doma. Ja sam također prilično zadovoljan rezultatom koji smo postigli, a mislim da su i pjevači, što je još i važnije. I nadam se da ćemo nastaviti uspješno i veselo i dalje zajedno."