Simfoničari i maestro Enrico Dindo na Samoborskoj glazbenoj jeseni

Petak, 6. listopada 2017. u 20 sati
Franjevačka crkva, Samobor

Simfonijski orkestar HRT-a
Enrico Dindo, violončelo i dirigent

Richard Strauss: Romanze u F-duru, za violončelo i orkestar
Aleksandar Glazunov: Chant du ménéstrel, za violončelo i orkestar, op. 71
Antonín Dvořák: Rondo u g-molu, za violončelo i orkestar, op. 94
Robert Schumann: 1. simfonija u B-duru, op. 38. „Proljetna“

U Franjevačkoj crkvi u Samoboru, u sklopu Samoborske glazbene jeseni, nastupio je Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije predvođen dirigentom te ujedno i violončelistom Enricom Dindom. Na repertoaru bila su djela Straussa, Glazunova, Dvoraka i Schumanna.

Enrico Dindo i simfoničari program su počeli Romancom za violončelo i orkestar u F-duru Richarda Straussa u kojoj je violončelo stavljeno u prvi plan, istražujući mogućnosti oblikovanja pjevnih melodija i čeznutljivoga tona. Slijedila je Chant du menestrel (Pjesma minstrela) za violončelo i orkestar, op.71 Aleksandra Glazunova puna emocija i delikatnog glazbenog sadržaja, kao i vješte instrumentacije. Program je nastavljen Rondom u g-molu za violončelo i orkestar, op. 94 Antonina Dvořaka, nježna i razigrana tema, uz blag okus melankolije, a Dvořak je ovu verziju izradio dvije godine nakon što je napisao Rondo u g-molu za violončelo i klavir.

U prvom dijelu koncerta Enrico Dindo bio je u ulozi violončelista, da bi u drugom dijelu preuzeo dirigentsku palicu. A u tom drugom dijelu Simfonijski orkestar HRT-a svirao je 1. simfoniju u B-duru, op. 38 Roberta Schumanna, jedna od prvih njegovih simfonijskih skladbi koja nosi i podnaslov Proljetna.

Sugestivnom i sigurnom izvedbom orkestar i Dindo zaslužili su dugotrajno odobravanje publike, koja je imala prigodu i iz prvih redova klupa u samoborskoj Franjevačkoj crkvi uživati u glazbi udaljena svega nekoliko desetaka centimetara od prvih redova orkestra i dirigenta.