Maestro Enrico Dindo otvorio novu sezonu Majstorskog ciklusa

Četvrtak, 5. listopada 2017.
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Chant du ménéstrel

Simfonijski orkestar HRT-a
Enrico Dindo, violončelo i dirigent

Richard Strauss: Romanze u F-duru, za violončelo i orkestar
Aleksandar Glazunov: Chant du ménéstrel, za violončelo i orkestar, op. 71
Antonín Dvořák: Rondo u g-molu, za violončelo i orkestar, op. 94
Robert Schumann: 1. simfonija u B-duru, op. 38. „Proljetna“

U četvrtak, 5. listopada, pred brojnom publikom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, Simfonijski orkestar HRT-a otvorio je novu sezonu svojega Majstorskog ciklusa, a program je predvodio šef-dirigent Simfoničara, maestro Enrico Dindo. Kao i prethodnu sezonu, i ovu je otvorio u dvostrukoj ulozi violončelista i dirigenta, izabravši za prvi dio programa tri kratke skladbe za solo violončelo i orkestar: Romanzu u F-duru Richarda Straussa, Chant du ménéstrel Aleksandra Glazunova i Rondo u g-molu Antonína Dvořáka.

"Jako sam sretan što počinjem svoju treću sezonu s ovim orkestrom. Ponosan sam što sada kada dođem prepoznajem lica, osmjehe, a u glazbenom smislu sada vrlo brzo dolazimo do pravih rješenja. Počeli smo govoriti istim jezikom; mislim pri tome na glazbeni jezik. Sretan sam, ponosan i zadovoljan što smo sve to postigli", rekao je maestro Dindo.

Učenik Antonia Janigra i svojedobno prvi violončelist Orkestra Teatro alla Scala, svoje dugogodišnje iskustvo svjetske solističke karijere i ovaj je put prenio na članove Simfonijskog orkestra HRT-a, predvodeći zajedničku izvedbu s centralne pozicije solista. Instrument Pietra Giacoma Rogerija, koji ove godine navršava 300 godina starosti, u spomenutim je skladbama došao do punog izražaja.

Za drugi dio koncerta, maestro Enrico Dindo solistički je podij zamijenio dirigentskim; izabrao je Prvu simfoniju u B-duru, op. 38 Roberta Schumanna, čiji naslov Proljetna već dovoljno govori o poletnosti i bujnosti glazbenih ideja u kojima su se brojni članovi Simfonijskog orkestra iskazali i svojim solističkim istupima.

Isti program, maestro Dindo i Simfonijski orkestar HRT-a predstavit će 6. listopada na Samoborskoj glazbenoj jeseni te 9. listopada na otvorenju koncertne sezone u Zadru.