Predstavljena nova koncertna sezona HRT-a u Hrvatskom glazbenom zavodu

U četvrtak, 14. rujna u Hrvatskom glazbenom zavodu predstavljena je nova koncertna sezona ansambla Hrvatske radiotelevizije: Simfonijskog orkestra, Zbora, Tamburaškog i Jazz orkestra HRT-a. Četiri ansambla, pet ciklusa, više od 40 koncerata u sezoni uz još niz gostovanja  u zemlji i inozemstvu, ugledni gosti i novi rezidencijalni skladatelj bile su teme predstavljanja. O njima su prisutnima više rekli rukovoditeljica RJ Glazba Ivana Kocelj, šefovi dirigenti ansambala Andreas Marinello, Siniša Leopold i Tomislav Fačini, te rezidencijalni skladatelj Silvio Foretić. Predstavljanje je nastupom uveličao Zbor HRT-a.

Ivana Kocelj najavila je sezonu „visoke kvalitete i velikih imena“, među kojima se ističu violončelist Mischa Maisky, pijanisti Aljoša Jurinić i Beatrice Rana, Latvijski radijski zbor, Oliver Dragojević, Tamara Obrovac kao gostujući solisti. Uz tradicionalne cikluse, Majstorski ciklus, Sfumato, Kanconijer, Jazz ciklus i U ozračju tambure, ove nas sezone očekuje i ciklus Gaudeamus koji, u suradnji s Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog, pred Simfonijski orkestar HRT-a dovodi mlade glazbenike, pobjednike istaknutih međunarodnih natjecanja. Istaknula je i tonska snimanja koja su redoviti dio aktivnosti glazbenika, a u nadolazećoj sezoni Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a očekuje snimanje opere Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca.

Jazz orkestar HRT-a ovu je sezonu započeo upravo snimanjem albuma s mladim glazbenicama Lanom Janjanin i Dinom Rizvić. Na mladi naraštaj glazbenika i skladatelja upozorio je i šef-dirigent orkestra, Andreas Marinello, podsjetivši na tradicionalni natječaj za nove skladbe za Jazz orkestar HRT-a, i njihovo koncertno predstavljanje u Studiju Zvonimir Bajsić na HRT-u, pozvavši publiku i na ostalih šest sezonskih koncerata u Muzeju suvremene umjetnosti.

Šef-dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a, maestro Enrico Dindo, nije mogao prisustvovati predstavljanju, no poslao je pismo, istaknuvši da je u novoj sezoni dano mnogo prostora romantičnom repertoaru, a čak i više glazbi koja je nastala u 20. stoljeću, pri čemu nije zaboravljena misija čuvanja tradicije hrvatske glazbe. U tom duhu je i angažman Silvia Foretića kao rezidencijalnog skladatelja koji piše djelo za orgulje i orkestar, a koje će se praizvesti u Majstorskom ciklusu.

Maestro Siniša Leopold najavio je ciklus U ozračju tambure koji počinje 22. listopada autorskim koncertom „kralja hrvatskog mjuzikla“ Alfija Kabilja, a nastavlja se nizom koncerata u Studiju Bajsić na kojima će gostovati glazbenici raznolikih žanrovskih opredjeljenja. Maestro je izrazio i nadu u realizaciju izuzetnog glazbenog doživljaja – suradnje s Oliverom Dragojevićem. Ne treba zaboraviti ni tradicionalni novogodišnji koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu – Valceri, polke i druge špelancije.

Naposljetku, najveća novost ove sezone je novi šef-dirigent Zbora HRT-a, maestro Tomislav Fačini, te Hrvatski glazbeni zavod kao novi dom ciklusa Sfumato koji prostorom više odgovara raznovrsnosti programa koje je osmislio maestro Fačini. Sezona pak započinje gostovanjem jednog od najboljih zborova svijeta – Latvijskog radijskog zbora. Još jedna značajka ciklusa Sfumato je gostovanje dirigenata specijaliziranih za određena repertoarna područja: ranu glazbu, liturgijsku i suvremenu. Svoju programsku koncepciju Zbor HRT-a i maestro Fačini ilustrirali su izvedbama pojedinih primjera s programa koji ih očekuju.

Osim nastupa u ciklusu Sfumato, Zbor HRT-a udružuje se sa Simfonijskim orkestrom u zajedničkom ciklusu Kanconijer koji predstavlja istinske hitove vokalno-instrumentalnog repertoara poput Mesije Georga Friedricha Händela ili Rekvijema Giuseppea Verdija.