Živopisni nastup Jimija Tenora i Jazz orkestra HRT-a za početak nove sezone

Srijeda, 11. listopada 2017. u 20 sati
Dvorana Gorgona, Muzej suvremene umjetnosti

Mysterium Magnum

Jimi Tenor, saksofonist, flautist, skladatelj (Finska)
Jazz orkestar HRT-a
Andreas Marinello, dirigent

Svestrani glazbenik Jimi Tenor nastupio je kao prvi gost nove sezone Jazz orkestra HRT-a u Muzeju suvremene umjetnosti, te živopisnim nastupom očarao brojne ljubitelje jazza u dvorani Gorgona. Ništa manje nije ni bilo za očekivati od umjetnika koji slovi za jednu od ekstravagantnijih osobnosti na skandinavskoj glazbenoj sceni čija nekonvencionalna kreativnost privlači šaroliku publiku. Klupska glazba, alternativni, eksperimentalni i industrijski rock, elektronička glazba, soul, jazz, funk i afro-funk – sve su to područja na kojima se kao skladatelj, multiinstrumentalist, vokalist i konstruktor novih glazbala Jimi Tenor ostvaruje već više od dvadeset godina. Ne treba zanemariti ni njegovo bavljenje fotografijom, režijom i modnim dizajnom.

Finski glazbenik koji je izvođačka i druga kreativna iskustva stjecao u vodećim glazbenim središtima svijeta i na najuglednijim jazz pozornicama, među kojima su festivali u Montreuxu i North Sea, za suradnju s Jazz orkestrom HRT-a i maestrom Andreasom Marinellom, izabrao je glazbu sa svojega albuma Magnum Mysterium, snimljenoga 2015. godine uz UMO Jazz Orchestra iz Finske, te još nekoliko  skladbi za big band iz ranijeg razdoblja karijere.

Prvi dio koncerta bio je stoga rezerviran za Magnum Mysterium; jedanaest skladbi izvedeno je kao svojevrsna suita koja odražava raznolike žanrovske utjecaje. Drugi dio pripao je skladbama s puno nekonvencionalnijim pristupom potaknutim time što je, kako je autor pojasnio, „želio napisati nešto sablasno. Uživam u luđačkim zvukovima, što je možda čudno, ali to je moj ukus. Volim free jazz i eksperimentalne zvukove koji graniče s jazzom.“ Pri tome se Jimi Tenor iskazao i kao solist na tenor saksofonu, i kao flautist, i kao pjevač i recitator, a predstavio je i osebujni instrument photophone, koji je dakako sam konstruirao.

Opsežan program zahtijevao je i znatan angažman članova Jazz orkestra HRT-a pod vodstvom Andreasa Marinella. O ovoj prvoj suradnji, Jimi Tenor imao je samo pohvalne riječi, osobito zato što se, kako je priznao, radi o glazbi koja nije uobičajena za big bandove, te mu je „posebno drago da su članovi orkestra bili otvoreni, i da su s razumijevanjem i interesom pristupili njegovim zamislima te ih odlično interpretirali“. Ne začuđuje onda što je nakon koncerta iskazao zanimanje i za snimanje svojega novog materijala s našim Jazz orkestrom!