Proslava 20. obljetnice Varaždinske biskupije

Subota, 30. rujna 2017. u 19.30
Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije, Varaždin

Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a
Anđelko Igrec, dirigent

Ludwig van Beethoven: Posvećenje kuće, uvertira, op. 124
Anđelko Igrec: Kyrie, Molitva, Magnificat

U varaždinskoj Katedrali, u povodu 20. obljetnice Varaždinske biskupije, nastupili su Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Anđelka Igreca. Program je otvorila orkestralna uvertira Posvećenje kuće (Die Weihe des Hauses), op. 124 Ludwiga van Beethovena, djelo nastalo 1822. na narudžbu bečkog impresarije Carla Friedricha Henslera, neposredno nakon Beethovenovih intenzivnih proučavanja ostavštine J. S. Bacha i G. F. Händela, što se uvelike odražava na djelo.

Slijedilo je novo djelo maestra Anđelka Igreca - Quattro pezzi sacri - četiri skladbe nastale u različitim prigodama koje je skladatelj za ovu prigodu objedinio i orkestrirao te posvetio varaždinskom biskupu Josipu Mrzljaku. Naslovi skladbi su Kyrie - litanije, Molitva, Magnificat i Bonum facere, a svaka od njih predstavlja jedan od stupova na kojima, prema autorovom odabiru, počiva poslanje Varaždinske biskupije.

U izvedbi su sudjelovali Zbor i Simofnijski orkestar HRT-a, a solistice su bile sopranistica Monika Cerovčec i mezzosopranistica Nikolina Virgej Pintar.