Veličanstveni Requiem Giuseppea Verdija otvorio ciklus Kanconijer

Četvrtak, 2. studenoga 2017. u 19:30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a
Akademski zbor Ivan Goran Kovačić
Enrico Dindo, dirigent

Anna Pirozzi, sopran
Martina Gojčeta Silić, mezzosopran
Domagoj Dorotić, tenor
Shavleg Armasi, bas

Giuseppe Verdi: Messa da requiem

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, počela je nova sezona zajedničkog ciklusa Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a – Kanconijer. Prigodno, uz blagdan Svih svetih  i Dušni dan, izvedeno je jedno od najupečatljivijih uglazbljenja teksta katoličke mise za mrtve: Messa da requiem Giuseppea Verdija. Veličanstveno djelo velikog talijanskog glazbenog dramatičara, pod ravnanjem maestra Enrica Dinda, izveli su Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić te međunarodna postava solista: talijanska diva, sopranistica Anna Pirozzi (čije je gostovanje omogućila potpora Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu), naša cijenjena koncertna mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić, prvak Opere u Osijeku, tenor Domagoj Dorotić te ugledni gruzijski bas s angažmanom u Operi u Hannoveru, Shalveg Armasi.

Messu da requiem Verdi je dovršio 1874. godine u čast Alessandru Manzoniju te je praizvedeno iste godine na prvu obljetnicu smrti tog velikog talijanskog spisatelja. Potresno djelo golema dramatskog naboja koje istražuje brojne ekstreme tada je, kao što je i danas slučaj, izazvalo rasprave o tome koliko se Verdi u njemu izrazio kao operni skladatelj, a koliko kao štovatelj duhovne glazbe. U svakom slučaju, Requiemom je nesumnjivo pomaknuo granice ekspresije i tretmana građe; dramatičnost i liričnost, furioznost i suzdržanost, gromoglasni zbor i orkestar i emotivne dionice vokalnih solista – sve to znalački je upleo u partituru čiji tekstualni predložak – latinski tekst mise za mrtve - i sam nudi izuzetan raspon glazbenih interpretacija. Kompleksnim skladateljskim postupcima postigavši cjelovitost svih sedam stavaka, Verdi je nesumnjivo stvorio djelo trajne vrijednosti, čija potresnost još dugo odjekuje u slušateljima.

Brojna je publika pohrlila sinoć u Dvoranu Lisinski kako bi Verdijev Requiem čula pod ravnanjem šefa dirigenta Simfonijskog orkestra HRT-a, maestra Enrica Dinda, isprativši izvođače dugotrajnim pljeskom. Maestro Dindo bio je osobito ponesen dojmovima:

„Teško je pronaći riječi zbog emocija koje sam iskusio tijekom izvedbe i koje osjećam još uvijek. Mogu to opisati kao veliku radost; osjećam veliki ponos i veliku sreću, osjećam da sam napravio nešto važno i iznad svega da sam uložio cijelo svoje srce u ovu veličanstvenu glazbu, čija mi je interpretacija bila dugogodišnji san. Naposljetku, hvala svim članovima ansambala HRT-a, izvanrednom zboru i mojemu orkestru te četvero izuzetnih solista koji su mi pomogli ostvariti san ove večeri.“


.