Nove skladbe za Jazz orkestar HRT-a

Srijeda, 15. studenoga 2017. u 20 sati
Studio Zvonimir Bajsić, HRT

Nove skladbe za Jazz orkestar HRT-a

Jazz orkestar HRT-a
Andreas Marinello, dirigent

Miro Kadoić: Introduction*
Hrvoje Štefanić: Every Time Is Something New
Luka Udjbinac: Suite for Jazz Orchestra No. 1, 2nd Movement: A Day On a Boat
Aleksandar Vešić: 5&7 (Aleksandar Vešić, bas gitara)
Goran Grbić: The Rite of Spring with Petrushka (Goran Grbić, krilnica)
Marko Prepelić: Sweet Child (Marko Prepelić, truba)
Borna Šercar: Chez Krleža
Bruna Matić: Sleeping Ghost (Bruna Matić, bubnjevi)
Lana Janjanin: Talking 'bout the Weather* (Lana Janjanin, klavir i vokal)
Robert Mikuljan: Crne ruki (Robert Mikuljan, truba)

Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Andreasa Marinella  u Studiju Zvonimir Bajsić Hrvatske radiotelevizije održao je, sada već tradicionalni, koncert novih jazz skladbi. Riječ je o skladbama pisanima upravo za Jazz orkestar HRT-a, izabranima putem natječaja koji HRT raspisuje već desetak godina.

„To je važan doprinos koji mi kao ustanova dajemo hrvatskom stvaralaštvu, jer ljudi u Hrvatskoj baš i nemaju druge prilike za pisanje za jazz orkestar. Nemaju to gdje ni naučiti, jer se na Muzičkoj akademiji to još ne može studirati, a nema ni srednje škole za jazz, tako da mi ispunjavamo i određenu pedagošku ulogu, koju i trebamo imati po mom mišljenju. Posebno mi je drago da su svi koji su prošle godine bili uključeni u radionice koje smo održavali u suradnji s HDS-om, i ove godine nešto napisali i da se vidi napredak. Mislim da je budućnost aranžiranja i skladanja za jazz orkestar vrlo živa i zanimljiva što se tiče Hrvatske“, rekao je šef-dirigent Jazz orkestra HRT-a Andreas Marinello.

Projekt je ujedno prigoda da publika upozna nove osobnosti na području jazza. Ove godine na natječaju su izabrane skladbe osmero autora: Every Time Is Something New Hrvoja Štefanića, Suite for Jazz Orchestra No. 1, 2nd Movement: A Day On a Boat Luke Udjbinca, 5&7 Aleksandra Vešića, The Rite of Spring with Petrushka Gorana Grbića, Sweet Child Marka Prepelića, Chez Krleža Borne Šercara, Sleeping Ghost Brune Matić i Crne ruki Roberta Mikuljana. Na programu su bile i skladbe Talking 'Bout the Weather Lane Janjanin i Introduction Mire Kadoića koje su uvrštene izvan konkurencije. Talking 'Bout the Weather Lana Janjanin i Jazz orkestar HRT-a studijski su snimili u rujnu na HRT-u, a ovo je bila prva javna zajednička izvedba te skladbe. Introduction Mire Kadoića doprinos je dobroj tradiciji izvođenja djela članova Jazz orkestra HRT-a i promicanju njihova autorskog rada.

Andreas Marinello otkrio je i kako je protjecala suradnja sa skladateljima, od kojih su se neki i sami pridružili članovima Jazz orkestra HRT-a u izvedbi: „Uglavnom su bili jako otvoreni za suradnju i redovito dolazili na probe od početka, pa su i sami čuli koje stvari bolje funkcioniraju, a koje malo slabije, te su prema tome dorađivali svoje skladbe. Taj proces je jako bitan i za njih i za nas, jer tako ne samo mi bolje možemo upoznati skladbe, nego i oni dobiju priliku čuti ih u različitim fazama rada.“

Koncert novih skladbi pobudio je znatiželju širokog kruga ljubitelja jazza, što svjedoči o živom interesu za svježi repertoar: „Mislim da je i publika svjesna svoje uloge, a i toga da je upravo prisustvovala nečemu što se uopće ne bi dogodilo i što ne bi postojalo da mi to ne radimo. Ta glazba ne bi bila ni napisana da mi ne dajemo priliku ovim ljudima. Naravno da je drugačiji osjećaj kad je cijeli koncert sastavljen od praizvedbi, od stvari koje se sada prvi put čuju. Mislim da je publika svjesna svega toga i da se osjeća jedna specifična podrška i za orkestar i za mlade i manje poznate glazbenike“, zaključio je Andreas Marinello.