Trijumfalni nastup Jazz orkestra HRT-a na Festivalu hrvatske glazbe u Beču

Nedjelja, 26. studenoga 2017. u 20.30
Porgy & Bess (
Riemergasse 11, 1010 Wien)

Jazz orkestar HRT-a
Andreas Marinello, dirigent

Program:
Lars Møller: Folk Song no. 1
Miljenko Prohaska: Opus 900
Trad./arr. L. Žužić: Vehni, vehni fijolica
Trad./arr. A. Marinello: Čula jesam
Radiohead/A. Marinello: Let Down
John Mulkerin/E. Partyka (Joseph Bowie): Eraser
B. Strayhorn/E. Neumeister: Take the A-Train
ABBA/Lasse Lindgren: Arrival
M. Brecker/arr. J. Riis: African Skies
Bill Evans/M. Abene: Soul Grass
A. Broadbent: Journey Home
Joe Kaplowitz: The Peacemaker

Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Andreasa Marinella nastupio je u nedjelju, 26. studenoga u glasovitom bečkom jazz klubu Porgy&Bess i sjajnim nastupom zaključio Festival hrvatske glazbe u Beču. Festival se već 13. godinu za redom održava s ciljem predstavljanja bogate, raznolike i osebujne hrvatske glazbene baštine u jednoj od najvećih glazbenih metropola svijeta, i to kao jedinstvena manifestacija tog tipa u svijetu koja hrvatske glazbenike i glazbu dovodi u prestižne bečke koncertne prostore. Organizator  – Muzički informativni centar / Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – za zaključak je izabrao jazz klub koji se svrstava među deset najuglednijih u Europi – Porgy & Bess - i nastup Jazz orkestra HRT-a i njegovog šefa dirigenta Andreasa Marinella. Brojna publika došla je poslušati program našeg orkestra koncipiran kao presjek njegova recentnog repertoara stvaranoga pod utjecajem suradnji s nizom međunarodno afirmiranih autora, aranžera i instrumentalista.

„Dugo smo razgovarali o programu, i na kraju smo se složili da bi bilo najbolje predstaviti Jazz orkestar HRT-a preko presjeka njegove djelatnosti tijekom zadnjih nekoliko godina. To znači da smo predstavili ono što mi radimo i inače; imali smo i domaće autore, imali smo obrade hrvatskih tradicijskih pjesama, a predstavili smo i skladbe i aranžmane koje su nam donijeli naši solisti s kojima smo surađivali zadnjih godina, koji oblikuju naš identitet i čija djela uključujemo u naš repertoar“, rekao je dirigent Andreas Marinello.

Bio je to drugi nastup Jazz orkestra HRT-a u klubu Porgy&Bess; prvi put nastupio je u okviru iste manifestacije 2008. godine pod vodstvom Saše Nestorovića. Umjetnički direktor kluba Christoph Huber primijetio je kako je Orkestar uvelike osvježio svoj repertoar. „Nakon koncerta bio je vidno zadovoljan; pohvalio je zvuk orkestra koji je na razini suvremene europske orkestralne scene te je izrazio interes za suradnju s Jazz orkestrom HRT-a i u budućnosti. Na koncertu je bio i Robert Bachner, trombonist i skladatelj koji će biti naš gost u svibnju sljedeće godine u Muzeju suvremene umjetnosti koji je izrazio motivaciju za pisanje novih skladbi, jer je sad prvi put čuo orkestar uživo i vidio što sve može“, dodao je Andreas Marinello.

Davor Merkaš, producent i urednik Festivala hrvatske glazbe u Beču, uz zadovoljstvo nastupom Jazz orkestra HRT-a, istaknuo je i važnost promicanja hrvatske glazbe kroz takve vrhunske događaje: „Jako je važno da hrvatska kulturna javnost pojmi kakvo blago ima u Jazz orkestru HRT-a, jer je to ansambl sastavljen od vrhunskih solista koji mogu svirati bilo gdje na svijetu. Stoga se treba potruditi i da se takav ansambl više prezentira u inozemstvu, jer sjajno predstavlja hrvatsku glazbu. Svakako je zasluga HRT-a što njeguje ovakav ansambl na najvišem mogućem nivou, a to mu je i priskrbilo nastup u prestižnoj dvorani Porgy&Bess, gdje se termin za nastup treba rezervirati i godinu dana unaprijed. Energija i raspoloženje orkestra bili su izuzetni, program moderan i atraktivan, aranžmani fenomenalni, i to je rezultiralo sjajnim odazivom publike“.

Bio je to ujedno koncert koji je najavio i obilježavanje 70. obljetnice djelovanja Jazz orkestra HRT-a. Svečana proslava obljetnice, kojom se može pohvaliti rijeko koji svjetski jazz orkestar, bit će u utorak, 19. prosinca u 20 sati, a Jazz orkestru HRT-a i Andreasu Marinellu u Dvorani Bersa Muzičke akademiju u Zagrebu pridružit će se gosti Gabi Novak, Matija Dedić, Marko Tolja, Zdenka Kovačiček i sastav Chui.