Zbor HRT-a u ciklusu Sfumato ugostio zbor Cantores sancti Marci

Utorak, 6. veljače 2018. u 20 sati
Hrvatski glazbeni zavod

Bienvenue à Montparnasse

Zbor HRT-a
Tomislav Fačini, dirigent


Camille Saint-Saëns: Calme des nuits, br. 1, iz: Deux choeurs, op. 68

Maurice Ravel: Trois chansons, za mješoviti zbor
Nicolette
Trois beaux oiseaux du Paradis
Ronde

Stanko Horvat: Deux poèmes de Guillaume Apollinaire, za dvanaest pjevača
Hier
Le Pont

Jehan Alain: Chanson à bouche fermée, za mješoviti zbor
O salutaris Hostia de Dugay, za mješoviti zbor
Complainte de Jean Renaud, za mješoviti zbor

Claude Debussy: Trois chansons de Charles d' Orléans, za mješoviti zbor
Dieu! qu'il fait bon regarder
Quant j'ai ouy le tabourin
Yver, vous n'estes qu'un villain

Francis Poulenc
Iz: Sept chansons, za mješoviti zbor
La Blanche neige, br. 1
Belle et Ressemblante, br. 5
Marie, br. 6

Anđelko Klobučar
Dječaku, madrigal za mješoviti zbor
Ljubav, madrigal za mješoviti zbor

Prvi ovogodišnji koncert Zbora Hrvatske radiotelevizije u ciklusu Sfumato, održan u Hrvatskom glazbenom zavodu, počeo je tužno: kratkom komemoracijom za nedavno preminulog dugogodišnjeg člana i solista Zbora HRT-a Branka Ozretića. U ime Hrvatske radiotelevizije i kolega iz Zbora, Tomislav Meštrić, rekao je, među ostalim, kako „smo izgubili jedinstvenog pjevača, a svi mi, svi vi, kolege, publika, publika diljem Hrvatske, pa i svijeta, kud smo prolazili, kud je on prolazio s brojnim ansamblima, zakinuti su za ukupni dojam ansambala, i to je jedan gubitak koji je teško shvatiti.“ Klapa Jelsa, u kojoj je Branko Ozretić djelovao od njezina osnutka, otpjevala je Sutra će te ponit.

Sinoćnji koncert donio je i jednu novost koja će postati praksa u ciklusu Sfumato: predstavljanje vrsnih amaterskih zborova na početku programa. Inicijativa je to koja podupire mlade u njihovu bavljenju glazbom, u ovom slučaju, zborskim pjevanjem. Maestro Tomislav Fačini, šef-dirigent Zbora HRT-a detaljnije je pojasnio namjeru: „Hrvatska radiotelevizija i Zbor HRT-a otvaraju svoja vrata mladima, studentima dirigiranja i mladim pjevačima, i žele biti generator jedne drugačije i bolje glazbene scene na kojoj ima mjesta za sve u kojima se, na najkvalitetniji način, prožimaju vrhunska amaterska scena i profesionalizam. Želja nam je da se što više mladih ljudi, zaljubivši se u zborsko pjevanje, školuje. Do kraja Sfumata ćemo u našem ciklusu predstaviti najbolje hrvatske amaterske zborove koji iza sebe imaju vrlo ozbiljne rezultate.“

Prvi gostujući zbor ciklusa Sfumato bio je Oratorijski zbor crkve sv. Marka Cantores sancti Marci pod ravnanjem Jurice Petra Petrača, koji je za ovu prigodu odabrao Večernji pjesmu te dva stavka iz Cantus missae Josefa Gabriela Rheinbergera.

Uslijedio je nastup Zbora HRT-a pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija s programom u francuskom ozračju prošloga stoljeća pod nazivom Bienvenue à Montparnasse. Djela francuskih majstora Camillea Saint-Saënsa Mauricea Ravela, Jehana Alaina, Claudea Debussya i Francisa Poulenca bila su isprepletena sa skladbama hrvatskih autora koji i sami nose obilježja francuskog glazbenog školovanja: Stanka Horvata i Anđelka Klobučara.