Najveći violončelist današnjice Mischa Maisky u Majstorskom ciklusu

Četvrtak, 12. travnja 2018. u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Veliki Maisky

Simfonijski orkestar HRT-a
Enrico Dindo, dirigent
Mischa Maisky, violončelo

Krsto Odak: Passacaglia
Dmitrij Šostakovič: 2. koncert za violončelo i orkestar u G-duru, op. 126
Ludwig van Beethoven: 3. simfonija u Es-duru, op. 55, „Eroica“

Simfonijski orkestar HRT-a na svojemu će osmom ovosezonskom koncertu iz Majstorskoga ciklusa u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u četvrtak 12. travnja, ugostiti najvećega violončelista današnjice, Mischu Maiskoga. Veliki glazbenik u Zagreb stiže zahvaljujući bliskoj suradnji i prijateljstvu sa šefom dirigentom Simfonijskoga orkestra HRT-a, maestrom Enricom Dindom, koji će predvoditi program na kojemu središnje mjesto zauzima Drugi koncert za violončelo i orkestar, op. 126 Dmitrija Šostakoviča, uz Passacagliu Krste Odaka i Treću simfoniju, Eroicu, Ludwiga van Beethovena.

„Ideja za ovaj koncert rodila se zahvaljujući mojoj želji da podijelim glazbeni doživljaj Drugog koncerta za violončelo i orkestar Dmitrija Šostakoviča sa svojim orkestrom – Simfonijskim orkestrom HRT-a - i svojim prijateljem Mischom Maiskim, jednim od najvažnijih interpreta toga djela, te s našom brojnom i vjernom publikom. U violončelističkom repertoaru, Šostakovičev Drugi koncert mi je jedan od najdražih, a Mischino tumačenje je iznimno intenzivno i vizionarsko. To je i razlog zbog kojega sam ga pozvao u ovaj projekt, i sretan sam što se odazvao s entuzijazmom i radošću“, otkrio je maestro Dindo.

Mischa Maisky umjetnik je koji snima ekskluzivno za Deutsche Grammophon već više od trideset godina, ostvario je brojne snimke uz orkestre kao što su Bečka, Izraelska i Berlinska filharmonija, Londonski simfonijski orkestar, Pariški orkestar, Orkestar Orpheus, Europski komorni orkestar i dr. Za ostvarena diskografska izdanja primio je brojne pohvale međunarodne kritike; u pet navrata osvojio je Record Academy Prize u Tokiju, tri puta primio je Echo Deutscher Schallplattenpreis, nagrađen je i nagradama Grand Prix du Disque u Parizu te Diapason d’Or, a više je puta nominiran i za prestižnu nagradu Grammy. Istinski glazbenik svjetskoga formata i redoviti gost vodećih međunarodnih festivala, surađivao je s dirigentima kao što su Leonard Bernstein, Carlo Maria Giulini, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Giuseppe Sinopoli i mnogi drugi.

Rođen u Latviji, školovan u Rusiji, nakon povratka u domovinu Izrael s velikim je oduševljenjem primljen u Londonu, Parizu, Berlinu, Beču, New Yorku, Tokiju i brojnim drugim glazbenim središtima. Sebe smatra stanovnikom svijeta: „Sviram talijansko violončelo, s  francuskim i njemačkim gudalima, na austrijskim i njemačkim strunama, moje šestero djece rođeno je u četirima različitim zemljama, moja je druga žena napola Talijanka, a napola sa Šri Lanke, vozim japanski auto, imam švicarski sat, indijsku ogrlicu i osjećam se kod kuće svugdje gdje ima ljudi koji cijene klasičnu glazbu i uživaju u njoj”, ističe Mischa Maisky.

U Zagreb stiže u godini u kojoj nizom koncerata obilježava svoj 70. rođendan. Posebnost je njegova odabira Drugoga koncerta za violončelo i orkestar, uz ostalo, i činjenica da je Šostakovič djelo napisao za svojega učenika iz kompozicije, poslije čuvenoga violončelista Mstislava Rostropoviča, koji je pak podučavao i Mischu Maiskoga na Moskovskome konzervatoriju. Izvedbi će posebnu dimenziju svakako dati blisko prijateljstvo i suradnja koje njeguju Mischa Maisky i maestro Enrico Dindo, i sam iskusan violončelist svjetskoga ugleda.

Solističkoj točki prethodi Passacaglia, jedno od najboljih ostvarenja našega skladatelja Krste Odaka i prvo djelo te vrste u našoj glazbi, čijom izvedbom Simfonijski orkestar HRT-a obilježava 130. obljetnicu Odakova rođenja. Nakon Sedme, Pete i Devete simfonije Ludwiga van Beethovena, maestro Dindo predvodit će Simfonijski orkestar HRT-a i u izvedbi glasovite Treće simfonije u Es-duru, Eroice, djela koje je u simfonijsku glazbu unijelo mnogo toga novog i neočekivanog; bit će to prikladan zaključak ovoga izuzetnog programa.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Cijena: 40 / 60 kn.

Izravni prijenos na HR3.