Večer zborske glazba Bacha, njegovih prethodnika i nasljednika

Zbor Hrvatske radiotelevizije (HRT) u svom redovitom ciklusu Sfumato, 17. travnja u Hrvatskom glazbenom zavodu predstavio je djela kantora crkve sv. Tome u Leipzigu. Crkve Johanna Sebastiana Bacha koja je u njegovo doba dosegnula svoj glazbeni vrhunac, iako je i prije njega pripojena Škola sv. Tome, predvođena uglednim kantorima, učinila Leipzig središtem crkvene glazbe u Njemačkoj.
 
Program koncerta donio je izbor glazbenog stvaralaštva kantora crkve sv. Tome, pa je publika uz motet Komm, Jesu, komm  J. S. Bacha mogla čuti zborske skladbe onih koji su mu prethodili i slijedili na prestižnom kantorskom mjestu. Na programu je tako bio motet  Ein' feste Burg ist unser Gott  Johanna Friedricha Dolesa, psalam Lass sich freuen alle  Johanna Adama Hillera, motet Tristis est anima mea  Johanna Kuhnaua,  motet za zbor Tristis est anima mea Josefa Gabriela Rheinbergera i tri moteta iz zbirke Israelis Brünnlein,  za soliste i basso continuo Johanna Hermanna Scheina u kojima su kao solisti nastupili članovi Zbora HRT-a Monika Cerovčec, sopran, Daniela Perosa, sopran, Martina Borse, alt, Želimir Panić, tenor i Mladen Klepo, bas.


Pavao Mašić, Izidor Erazem Grafenauer, Mladen Klepo, Želimir Panić, Martina Borse, Monika Cerovčec i Daniela Perosa (Foto: Marija Štilinović/HRT)


Zbor HRT-a
, u izvedbama ovih saskih velikana, predvodio je Holger Speck – tenor, dirigent i profesor kolegija Vokalni ansambl na Sveučilištu za glazbu u Karlsruheu u Njemačkoj. Mislim da je najvažnije za ovaj program, za koji me je Tomislav Fačini (šef dirigent Zbora HRT-a, op. a) zamolio da ga dirigiram, jest predstaviti program njemačkog protestantskog zbora. Taj zbor ima doista dugu tradicija, tako da sam želio odabrati nešto što bi bilo prikladno za Zbor HRT-a. Ima tu i jako stare glazba, iz doba renesanse, ali mi počinjemo od doba koje neposredno prethodi Bachu, s djelom za pet solista Johanna Hermanna Scheina. U programu ćemo predstaviti razne boje, odnosno velike promjene u boji – od malih sastava za pet solista, s teorbom i orguljama, do velikog a cappella zbora Josefa Rheinbergera. Nadam se da ćemo na zanimljiv način predstaviti glazbu crkve sv. Tome u Leipzigu,  rekao je u intervjuu za Hrvatski radio maestro Speck.

Holger Speck je i osnivač i umjetnički direktor i ansambala Rastatt i Les Favorites o kojima kaže: Bila je to mala grupica, kada sam bio student. Spojile su nas iste ideje o glazbi. Poslije je to raslo, tako da smo prošle godine bili nominirani za nagradu Grammy za izvedbu Mozarta. Bilo je to neobično i iznenađujuće! Izvodimo razne stilove, čak i modernu glazbu, ali ne u velikoj mjeri. Glavni repertoar je barok i romantika. Pronašli smo i barokni orkestar Les Favorites koji nas prati u takvim programima.


                                    Pavao Mašić i Domen Marinčič (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Na koncertu u ciklusu Sfumato Zboru HRT-a pod vodstvom maestra Specka u izvođenju glazbene baštine crkve sv. Tome pridružili su se Izidor Erazem Grafenauer na teorbi, Domen Marinčič na violi da gamba i Pavao Mašić na pozitivu. Pavao Mašić i Domen Marinčič su kao svojevrsni intermezzo  izveli skladbe za violu da gamba i basso continuo Augusta Kühnela i Heinricha Ignaza Franza von Bibera.
 
Izravni prijenos koncerta, urednice Zrinke Matić, mogao se pratiti na Trećem programu Hrvatskoga radija (HRT – HR3), a i putem mobilnih uređaja, tableta i računala pomoću multimedijske usluge HRTi može se poslušati do 20. travnja.