Zbor HRT-a na festivalu Lunalia u Mechelenu u Belgiji

3. – 6. svibnja 2018.
Mechelen, Belgija

Zbor HRT-a
Tomislav Fačini, dirigent

Georgi Sztojanov: War Circle
Petar Iljič Čajkovski: izbor iz Devet duhovnih skladbi
(Kerubinska pjesma, Sada sile nebeske, Nek mi se uzdigne molitva, Blažen je koga si izabrao, Tebi pjevamo)
Anđelko Klobučar: Dječaku; Ljubav; V megli
Stanko Horvat: Deux poèmes de Guillaume Apollinaire
Francis Poulenc: izbor iz Sept chansons
(La Blanche neige; Belle et Ressemblante; Marie)
Marko Ruždjak: Ubu

U sklopu Tenso dana 2018, koje organizira Europska mreža profesionalnih zborova (čiji je Zbor HRT-a član od 2016.), Zbor HRT-a pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija, gostovao je u Mechelenu u Belgiji. Nastupio je na Tensovom festivalu suvremene vokalne glazbe koji je dio  festivala Lunalia, a koji se od  21. travnja do 6. svibnja 2018. održao s ciljem istraživanja svih aspekata ljudskog glasa – govora, pjevanja, i raznih oblika artikulacije glasom.

Tensov festival na Lunaliji otvorio je upravo koncert Zbora HRT-a u katedrali sv. Rumboldta u Mechelenu 4. svibnja. Na programu su bila djela hrvatskih skladatelja  – Anđelka Klobučara, Stanka Horvata i Marka Ruždjaka, uz izbor iz Devet duhovnih pjesama Petra Iljiča Čajkovskog i Sedam pjesama Francisa Poulenca. Uz to, Zbor HRT-a je, udruživši se s flamanskim komornim zborom Musa Horti, praizveo novo djelo  mladog bugarsko-mađarskog skladatelja Georgija Sztojanova, dobitnika nagrade Tenso za mlade skladatelje 2014. godine.  Riječ je o skladbi War Circles, koja objedinjuje nekoliko uglazbljenja stihova raznih pjesnika, među kojima i Antuna Branka Šimića (Mi smo ljudi),  tematikom povezanih s ratom.

Za svojega boravka u Mechelenu, Zbor HRT-a i maestro Tomislav Fačini, održali su radionicu za mlade dirigente iz nekoliko europskih zemalja u Kulturnom centru Nona, na kojoj su sudjelovali Krista Audere iz Latvije i Jurica Petar Petrač iz Hrvatske.