Nagrada HAZU skladbi "Modri val" Olje Jelaske, praizvedenoj u Majstorskom ciklusu HRT-a

Na svečanoj sjednici u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinjskog u povodu Dana HAZU-a 26. travnja 2018., održana je i dodjela Nagrade HAZU. Nagradu je, za područje glazbene umjetnosti, dobila skladateljica Olja Jelaska za skladbu Modri val, praizvedenu u  Majstorskom ciklusu Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Aleksandra Markovića 8. svibnja 2014. u Koncertnoj dvorani Vatrsolava Lisinskog.

Splitska skladateljica Olja Jelaska, koja djeluje i kao redovita profesorica za glazbeno-teorijske predmete na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, upravo je u koncertnoj sezoni 2013./2014. bila rezidencijalna skladateljica HRT-a, pa je ovo djelo nastalo na narudžbu RJ Glazba HRT-a, te je snimljeno i studijski, i pohranjeno u fonoteci HRT-a. Time su ujedno započete redovite rezidencijalne suradnje s hrvatskim skladateljima; nakon Olje Jelaske, u tom su angažmanu za Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a nove skladbe napisali i Frano Parać, Srećko Bradić, Mladen Tarbuk te Silvio Foretić.

U povodu praizvedbe Modrog vala, Olja Jelaska otkrila je kako ta skladba predstavlja korak u novu fazu njezina stvaralaštva: „Modri val nastavak je mojeg osobnog putovanja, ovaj put kroz element vode – kroz neku drugu realnost i dodir različitih svjetova. Voda koja donosi  novu energiju i promjenu, iz trenutka u trenutak ruši ono prethodno, a zatim ponovno gradi i tako u krug. Glazba-voda – ljudska svijest-zakoni fizike, toliko blisko, a toliko različito.“

O osobitosti skladbe govori i obrazloženje nagrade koje je na dodjeli predstavila akademkinja, muzikologinja Koraljka Kos: „Simfonijska pjesma Modri val novost je u stvaralaštvu Olje Jelaske. More kao nadahnuće osobit je izazov, i ne tako čest motiv pisanja za velike orkestre, a skladateljici je bio poticaj za istraživanje novih prostora vlastite invencije. Gotovo slikarski primjenjujući orkestralne i instrumentalne boje, spajanjem i sukobljavanjem suprotnosti u tijeku materije, kroz lirski doživljaj, pa i elemente lokalne, tijardovićevske provenijencije, skladateljica nepogrešivo dočarava mediteransko podrijetlo svojega nadahnuća.“

Snimka spomenutog koncerta iz Majstorskoga ciklusa bila je uvrštena i u međunarodnu sezonu EBU-a (Europska radiodifuzijska unija) te se emitirala u ponedjeljak 12. svibnja 2014. godine u satelitskom prijenosu na radiopostajama klasične glazbe svijeta za članice EBU-a.