Zborska djela engleskih i američkih skladatelja za kraj sezone

Posljednji ovosezonski koncert Zbora Hrvatske radiotelevizije (HRT) iz ciklusa Sfumato održan je u crkvi sv. Katarine na zagrebačkom Gornjem gradu.                Komorni zbor Ivan Filipović i dirigent Goran Jerković  (Foto: Marija Štilinović/HRT) 

Predstavljanje vrsnih amaterskih zborova na početku programa, novost je koja je postala praksa ove sezone u ciklusu Sfumato - inicijativa koja podupire mlade u njihovu bavljenju glazbom, u ovom slučaju, zborskim pjevanjem. Gosti posljednjeg ovosezonskog Sfumata bili su Komorni zbor Ivan Filipović i dirigent Goran Jerković koji su izveli skladbe Petra Iljiča Čajkovskog (Legenda), Erica Whitacrea (Sleep) i Ole Gjeiloa (Maria Rubens Rosa). Komorni zbor Ivan Filipović (osnovan 1998.) jedan je od najuspješnijih a cappella sastava u Hrvatskoj. Karakterizira ga visoka vokalno-tehnička i estetska razina interpretacije te izbor specifičnog programa visoke izvodilačke težine. Njihov nastup publika je nagradila toplim pljeskom.
    
Maestro Nils Schweckendiek sinoć se publici predstavio s nešto lakšim repertoarom, barem za publiku, nego prošle sezone, no njegov je odabir a cappella skladbi i dalje bio lijep i uzbudljiv zalogaj za zbor. Na programu su bila zborska djela engleskih i američkih skladatelja: Ralpha Vaughana Williamsa (Three Shakespeare Songs), Matthewa Whittalla (As One Listens To The Rain), Alexa Freemana (A Wilderness of Sea), Benjamina Brittena (A. M. D. G.Ad majorem Dei gloriam) i Edwarda Elgara (The Shower i The Fountain). Kada smo slagali ovaj program, ideja je bila voda i odlučili smo odabrati djela, sva na engleskom, koja se bave vodom. Predstavit ćemo djela koja se bave vodom na mnogo različitih načina, kazao je uoči koncerta o odabiru programa maestro Schweckendiek urednici Hrvatskog radija, Zrinki Matić.

Nils Schweckendiek studirao je glazbu na Clare College u Cambridgeu, a orkestralno i zborsko dirigiranje u Freiburgu i Helsinkiju. Od 2007. djeluje kao umjetnički direktor Helsinškog komornog zbora, a 2014. imenovan je profesorom zborskog dirigiranja na Umjetničkom sveučilištu Sibelius u Helsinkiju. Od 2017. je umjetnički direktor Helsinškog glazbenog centra Chorus. Osnivač je i umjetnički direktor Međunarodnog skladateljskog natjecanja Einojuhani Rautavaara. U Finskoj je vrlo jaka tradicija zborskog pjevanja o kojoj kaže: Ima dosta amaterskih zborova, ali nažalost nema dovoljno interesa za profesionalno zborsko pjevanje. Moj Helsinški komorni zbor je jedini profesionalni komorni zbor u zemlji, a i to je honorarni ansambl. Mislim da vi u Hrvatskoj imate veliku sreću što postoji stalno zaposleni profesionalni zbor. To daje puno mogućnosti i u pogledu repertoara i u pogledu kvalitete. Trebate biti vrlo sretni.  

Voli raditi s različitim zborovima, iz različitih krajeva svijeta i uvijek nastoji zadržati njihov specifičan zvuk. Kada dođem ovdje i počnem raditi sa zborom, ne želim mijenjati njegov zvuk, nego uživati u toj glazbi sa slavenskih zvukom i čuti Brittena s takvim zvukom. Naravno moramo imati točan izgovor engleskog jezika, tako da to malo utječe na postavu glasa. Ali mislim da je predivno što imamo zborove diljem svijeta koji imaju različit zvuk. Postoji prepoznatljivo britanski zvuk, prepoznatljivo slavenski zvuk, ili baltički zvuk. Mislim da je to pravo bogatstvo kada ljudi koriste svoj glas na različite načine.


                                       Akademski kvartet Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu


Kratki intermezzo u nastupu Zbora HRT-a ispunio je Akademski kvartet Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, četiri mlade gitaristice – Marija Žgela, Divna Šimatović, Andrea Maretić i Lucija Ticl - odsvirale su Kubanski pejzaž s kišom, jedan od najpoznatijih kvarteta Lea Brouwera.

Izravni prijenos koncerta, urednice Zrinke Matić, mogao se slušati na Trećem programu Hrvatskoga radija (HRT – HR3), kao i putem mobilnih uređaja, tableta i računala pomoću HRTi usluge na kojoj je dostupan do 1. lipnja, dok ga u Slušaonici Hrvatskog radija možete poslušati sve do 5. lipnja.