Posveta Silbi na 58. Glazbenim večerima u sv. Donatu

Utorak, 17. srpnja 2018. u 21 sat
Galerija Marija Ujević-Galetović, Silba

Simfonijski orkestar HRT-a
Alan Bjelinski, dirigent
Ivana Bilić, udaraljke

Igor Kuljerić: Silbenski tanac, za puhače
Igor Kuljerić: Folk Art II, za marimbu i gudače
Bruno Bjelinski: 9. simfonija

Zahvaljujući suradnji Koncertnog ureda Zadar, Turističke zajednice mjesta Silba i Hrvatske radiotelevizije, u sklopu 58. Glazbenih večeri u sv. Donatu, na otoku beskrajnih priča i uspomena - Silbi, koncertom pod nazivom  Hommage à Bruno Bjelinski & Igor Kuljerić Simfonijski orkestar HRT-a odat će počast dvama hrvatskim glazbenicima u čijem je životu i stvaralaštvu taj otok imao važno mjesto. I Igor Kuljerić i Bruno Bjelinski sahranjeni su na tom otoku, a koliko ih je on inspirirao otkrivaju njihova djela prožeta asocijacijama na tamošnje podneblje.

Koncert će se održati u utorak 17. srpnja u Galeriji Marija Ujević – Galetović, a posebnu dimenziju dat će mu nastup Ivane Bilić Kuljerić u ulozi solistice u djelu svojega oca, Folk Art II iz 2003., čija je ujedno koautorica, te vodstvo maestra Alana Bjelinskog koji će, uz ostalo, predvoditi izvedbu 9. simfonije  koju je njegov otac Bruno posvetio upravo otoku Silbi. Na programu je i Silbenski tanac Igora Kuljerića. 

"Teško je riječima opisati jedinstveni duh i atmosferu otoka Silbe. Radi li se o nevjerojatnoj plavo-zelenoj boji mora, o povjetarcu koji se za tren od nježne vilinske ruke koja miluje, pretvori u razjarenu neman koja razbija stijene i kišom šiba otočke škure i barke u mandraču ili je pak riječ o opojnom zvuku cvrčaka i ritmičkom kampanavanju sa zvonika. Mnogi otočni mirisi, priče, zvukovi i prispodobe provlače se kroz stranice partitura moga oca. I kako da najbolje zazvuči njegova glazba, nego ondje gdje je i nastala, ispod beskrajnog zvjezdanog neba otoka Silbe, gdje ponekad ono najmanje postane i od života veće", rekla nam je Ivana Kuljerić Bilić pripremajući ovaj projekt.  

"Ovaj je koncert poseban iz više faktora, prvi puta u povijesti otoka Silbe dolazi Simfonijski orkestar HRT-a, izvode se djela dvaju hrvatskih autora koji su na otoku stvarali. Mi (Bjelinski) smo tu od 1966. godine tako da  poznajemo veliki broj domaćih ljudi, ali i domaćih i stranih gostiju koji kroz cijelo ovo vrijeme uživaju ljepotu i poseban mir na otoku Silbi. Devetu simfoniju je Bruno doživio kao vrhunac, krunu svog života, najljepši dio, jer je realizirao svoju vlastitu obitelj, dobio je djecu, sinove Alana i Deana, zaokružio je svoju viziju sreće, kao cjelinu, sa svojom obitelji", otkrio nam je u razgovoru maestro Bjelinski i nadodao: "Ponosan sam da smo i mi dio te priče, a pogotovo smo zahvalni Simfonijskom orkestru Hrvatske Radiotelevizije, organizatorima Glazbenih večeri u Sv. Donatu i cijelom timu ljudi koji su podržali ovaj poseban događaj."

Hrvatska radiotelevizija pobrinut će se da ovaj uistinu povijesni projekt ostane zabilježen, i to zahvaljujući snimanju radijskog (autora Ive Lovrec Štefanović i Zorana Brajevića) i televizijskog (autora Danka Volarića) dokumentarca o dvoje velikana hrvatske glazbe 20. stoljeća.


Više o koncertu...