Čarobna glazbena večer u Samoboru

Dodjelom nagrade za najbolju skladbu 7. Međunarodnog skladateljskog natjecanja New Note i izvedbom prvonagrađene Jagad  za orkestar autora Eduarda Soutulla te potom programom u izvedbi Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT) pod ravnanjem Vetona Marevcija i pijanista Ivana Krpana, nastavljen je program 43. Samoborske glazbene jeseni.

O pobjedniku ovogodišnjeg natjecanja skladatelja odlučivala je prosudbena komisija u sastavu Lojze Lebič, Enrico Dindo, Nikša Gligo i Srećko Bradić i jednoglasno je odlučila kako prva nagrada i 2500 eura pripadaju španjolskom skladatelju - Eduardu Soutullu. Ova se skladba odlikuje vještim baratanjem bojama, kako u blokovima, tako i u solističkim tretmanima glazbala. Njezina je vrijednost ponajprije u tome što je se ne da smjestiti unutar određene škole ili stila, to pak zato što skladatelj orkestralni korpus posve podvrgava svojim zamislima i idejama. JAGAD primjerno predstavlja sve odlike zrelog individualnog stila pa mu se po mišljenju žirija opravdano dodjeljuje prva nagrada – obrazloženje je komisije koja je odlučila drugu nagradu i 1000 eura dodijeliti za Notturno  japanskog skladatelja Hiroshi Nakamure, dok 3. nagrada ove godine nije dodijeljena.

Eduardo Soutullo Garcia studirao je klavir, glazbenu teoriju, harmoniju i kompoziciju u Madridu i Parizu, doktorirao je na Sveučilištu u Vigu gdje trenutno i predaje. Za svoje skladbe do sad je nagrađivan više puta na svjetskim natječajima, a njegove su skladbe izvodili brojni orkestri i ansambli u Švicarskoj, Rusiji i Španjolskoj. Za pobjedničku skladbu kaže da je njome nastojao istražiti orkestralne boje korištenjem različitih modalnih ljestvica koje su podloga za njen melodijski i harmonijski razvoj.


                       Simfonijski orkestar HRT-a i Veton Marevci na probi u samoborskoj Franjevačkoj crkvi
                                                                      (Foto: Marija Štilinović/HRT)


Nakon izvedbu prvonagrađene skladbe na programu je bio Koncert za klavir i orkestar u a-molu, op. 54 te Uvertira, scherzo i finale za orkestar, op. 52 Roberta Schumanna. Koncert za klavir poznat je kao djelo kojem je Liszt svojevremeno (neopravdano) zamjerao manjak pijanističke virtuoznosti, a kojeg je Schumann skladao kao svojevrsni kompromis između simfonije, koncerta i goleme sonate. Druga skladba Schumannova je svojevrsna simfonijska skica koja plijeni svojim raskošnim, energičnim stavcima, a koju je i sam skladatelj u nekoliko navrata nazivao svojom 2. simfonijom.

U izvedbi se Simfonijski orkestar HRT-a, jedan od najstarijih europskih radijskih orkestara, ponovno iskazao sjajnom uvježbanošću, ovaj put pod dirigentskom palicom mladog karlovačkog dirigenta Vetona Marevcija, koji je do sad dirigirao Zagrebačkom filharmonijom, Slovenskom filharmonijom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Zadarskim komornim orkestrom te Karlovačkim komornim orkestrom.
Pijanist Ivan Krpan ponovno je pak pokazao zašto je trenutno jedan od najzanimljivijih i najnagrađivanijih mladih hrvatskih izvođača. Svojom izvedbom oduševio sve prisutne koji su toplim i upornim pljeskom izmamili dodatak – Schumannovu Arabesku u C-duru, op. 18. Ivan Krpan, student je pete godine klavira u razredu prof. Rubena Dalibaltayana na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a prve nagrade osvajao je na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima, među kojima se ističe pobjeda 2017. godine na jednom od najuglednijih pijanističkih natjecanja na svijetu, Ferruccio Busoni u Bolzanu što mu je otvorilo vrata koncertnih podija u Italiji, Njemačkoj, Kini, Južnoj Koreji i Južnoj Americi.