Hrvatski barokni ansambl i Marc Korovitch uz Zbor HRT-a u Sfumatu

Utorak, 27. studenoga 2018. u 20 sati
Hrvatski glazbeni zavod

Chant français

Zbor HRT-a
Hrvatski barokni ansambl
Marc Korovitch, dirigent

Francis Poulenc
Salve Regina, za mješoviti zbor a cappella
Quem vidistis, pastores, dicite; Videntes stellam, iz: Quatre motets pour le temps de Noël, za mješoviti zbor a cappella

Marc-Antoine Charpentier
Messe à 8 voix et 8 instruments

Solisti:
Monika Cerovčec, Daniela Perosa, soprani
Martina Borse, Franko Klisović, alti
Andro Bojanić, Želimir Panić, tenori
Tomislav Meštrić, Mladen Klepo, basi

Marc Korovitch stručnjak je za francusku zborsku glazbu; kao traženi dirigent, redovito surađuje i sa Zborom Francuskog radija te je prvi u nizu ovosezonskih gostujućih dirigenata iskustvom vezanih uz nama sestrinske radijske zborove. Istinsku francusku tradiciju donosi nam u primjerima različitih epoha. Iako nije uspio steći namještenje na dvoru Louisa XIV., Marc-Antoine Charpentier uživao je znatan ugled među suvremenicima. Pomalo u sjeni Jean-Baptistea Lullyja, no uvelike zaslužan za stvaranje blistavoga francuskoga sakralnog stila, tek je u 20. stoljeću priznat kao jedan od najtalentiranijih francuskih skladatelja. Njegova Misa za osam glasova nastala je 1670-ih, pa se, uz težnju prema odvažnim harmonijama i štovanju savršenstva deklamacije, oslanja na talijansku sklonost vokalno zahvalnim melodijama. Za ovu prigodu, Zboru HRT-a pridružuje se Hrvatski barokni ansambl. Francis Poulenc, poznat i kao član poznate Groupe des Six, smatrao je kako je „unio najbolji i najiskreniji dio sebe“ u svoj sakralni zborski opus, te kako mu se čini da je „na tom području doista stvorio nešto novo“. U pozadini te njegove predanosti je istinski religiozni impuls koji je opisao kao „instinktivan i naslijeđen“, a definirao ga je u svojim motetima.

Cijena pojedinačne ulaznice iznosi 50 kuna. Za umirovljenike, učenike, studente i skupne posjete (15 i više ulaznica) odobravamo popust od 40%, a za osobe s invaliditetom uključujući i osobu u pratnji uz popust od 50%.

Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.