Misa koju ne smijete propustiti

Obilježavanjem 100. obljetnice rođenja slavnog skladatelja i dirigenta Leonarda Bernsteina uz njegovu spektakularnu 'Misu'  otvorit će se ciklus Kanconijer, zajednički ciklus Zbora i Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT), u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Hrvatska radiotelevizija, dvorana Lisinski, HNK Zagreb, Kazalište Komedija i Chorakademie Dortmund udružile su snage i po prvi puta u Hrvatskoj predstavljaju Bernsteinovu Misu. Više od 250 glazbenika u povijesnoj koprodukciji predvodit će Bernsteinov učenik - John Axelrod.


                                       John Axelrod i Jubilant Sykes na probi u KD Lisnski (Foto: Marija Štilinović/HRT)


Na pozornici dvorane Lisinski tako će zajedno nastupiti Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, Zbor Opere Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu, Zbor Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija, Dječji zbor Zapadnonjemačkog radija. Vodeći solist je američki bariton Jubilant Sykes uz kojeg pjeva još tridesetak solista različitog izričaja.

Američki bariton Jubilant Sykes ima vjerojatno najprofinjeniji i najsvestraniji vokal današnjice. Tradicionalnoj karijeri klasično školovanog pjevača pridodao je novu dimenziju s utjecajima jazza i gospela, kreirajući izvedbe koje nadilaze žanrove i traže nove superlative od kritičara i publike. Sykes u Misi  tumači lik Celebranta.

Za izvedbu Mise  Leonarda Bernsteina bio je nominiran za nagradu Grammy  u kategoriji najbolje snimke 2009. Nastupa s brojnim svjetskim orkestrima i opernim ansamblima, a živi u Južnoj Kaliforniji sa suprugom Cecelijom i njihova tri sina: Madisonom, Morganom i Micahom. U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovao je te s rukovoditeljicom RJ Glazba HRT-a, Ivanom Kocelj i najavio ovu pravu glazbenu poslasticu koju možete doživjeti ili u četvrtak, 18. listopada u ciklusu Kanconijer ili 20. listopada u sklopu ciklusa Lisinski subotom.

Izravni radijski prijenos urednice Zrinke Matić moći će se pratiti na Trećem programu Hrvatskoga radija (HRT – HR3) kao i putem mobilnih uređaja, tableta i računala pomoću HRTi usluge. Televizijsku snimku urednice Marije Ramljak i redatelja Danka Volarića gledatelji HRT-a moći će pogledati na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije (HRT – HTV3) u jednom od nedjeljnih termina rezerviranim za klasičnu glazbu.